Всички сме го чували: правилото гласи, че ако едно изпуснато на земята парче храна е стояло там по-малко от 5 секунди, то не се е замърсило достатъчно, за да е опасно и още става за ядене. В по-стриктните семейства може да е известно като "3-секундното правило", а за трети изобщо няма достатъчно кратък период, който да оправдае консумирането на храна от земята.

Темата за падналата на земята храна вълнува хората и учените от години и различни експерименти многократно са доказвали и двете тези - "да" и "не". Още един анализ се присъединява към списъка, който постига известен компромис и рационално обяснение и в двете посоки. Изследването е публикувано в последния брой на международния журнал за приложна микробиология и цитирано в "Нешънъл джиографик".

Според учените от Университета Рутгерс в САЩ, провели експеримента, не може да има такова правило като петсекундното правило и то е абсолютен мит. Истина е, че колкото по-дълго стои парчето на земята, толкова повече бактерии ще събере, но е доказано също и че при непосредствения контакт с мръсната повърхност по него вече са полепнали голям брой чужди микроорганизми.

Оказва се обаче, че има още много различни фактори, които определят в каква степен ще е замърсяването на храната ако попадне на пода. Влажността на продукта например е от много по-голямо значение отколкото времето на престой на земята. При новия експеримент мокрите храни (като къс от вътрешността на диня) са събирали много повече бактерии за пет секунди от сухите (филия хляб или бонбон).

Настилката на повърхността също е съществена - от килим се хващали по-малко микроорганизми, отколкото от теракот или от съд от неръждаема стомана. Причината е, че килимът попива и задържа по-добре замърсителите, а на гладките повърхности бактериите на практика нямат пречки да се развиват и движат.

При различните комбинации на материи и хранителни продукти били описани общо 2500 различни темпове на замърсяване на падналата храна, така че в крайна сметка не може да има общ извод.

Учените от Рутгерс поясняват, че има объркване по въпроса, защото много от експериментите в миналото не са провеждани с такова внимание към детайлите и условията на провеждането им. Само един подробен експеримент е проведен през 2007 г., но при него фокусът бил върху това колко време оцелява бактерията върху падналия продукт.

Най-общо съветът на учените е да се има предвид обстановката и вида храна, когато се преценява да се "спази" ли 5-секундното правило. Ако изпуснете храна на мястото, където живеят много повече бактерии - например в болница или кухня/помещение за обработка на сурови меса, по-добре я хвърлете. Но ако е вкъщи и поддържате добра хигиена на дома си, вероятността да се разболеете е по-малка от 1%, казват те.