Специалната прокуратура в Република Македония повдигна обвинение срещу бившия министър-председател и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Със същото обвинение се сдоби и бившият министър на транспорта Миле Янакиевски.

Прокурорката Фатима Фетаи съобщи, че разследването се отнася за случая от 2013 г., когато Груевски е подтиквал към насилие срещу кмета на община „Център“ в Скопие Андрей Жерновски.

Самата Фетаи не спомена имената на обвиняемите, но уточни, че обвинението се базира на подслушваните разговори между „двама висши функционери" и директно препрати към един от разпространените разговори.

Сред обвиняемите има и ръководни лица от 5 управление на Службата за сигурност, която пряко отговаря за подслушването.

По това обвинение законът предвижда затвор до 5 години.

Репортерът на БГНЕС припомня, че лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев разпространи десетки подслушвани разговори на управляващите, станали по известни като „бомби“.

Никола Груевски директно обвини Заев в обслужване на чужди служби и интереси и в опит да бъде свалено по незаконен начин правителството.

Четирите парламентарни партии постигнаха миналата година споразумение за създаване на специална прокуратура, която да разследва подслушваните разговори и закононарушения в страната.

На 11 декември тази година в Република Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.