Прокуратурата на САЩ е повдигнала обвинения срещу трима членове на престъпна група, свързана с правителството на Иран, предаде Ройтерс.
Обвиненията са повдигнати заради заговор за убийство на журналист и активист, който е американски гражданин, съобщи главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.
Срещу тримата мъже, идентифицирани като Рафат Амиров на 43 години, Полад Омаров на 38 години  и Халид Мехдиев на 24 години, са повдигнати обвинения за пране на пари и поръчково убийство. Обвиненията са за ролята им в заговор с подкрепата на Техеран, който бе осуетен, се казва в изявление на министерството на правосъдието.
"Жертвата е разгласявала за нарушения на човешките права от правителството на Иран, като дискриминационно отношение към жените, потискане на демократични свободи и свободното изразяване на мнение, произволно задържане, изтезания и екзекуции", каза Гарланд.
Гарланд не назова името на предполагаемата жертва, но Мехдиев беше арестуван миналата година в Ню Йорк за това, че е бил с пушка край дома в Бруклин, в Ню Йорк, на журналистката Масих Алинеджад. Американската журналистка от ирански произход е дългогодишен критик на иранските закони за носене на хиджаб. Тя е разпространявала в социалните мрежи видеоклипове на жени, нарушаващи тези закони, отбелязва Ройтерс.
Амиров беше арестуван вчера. Омаров беше арестуван в Чехия по-рано този месец.
За втори път от две години насам федералните власти на САЩ осуетяват заговор, насочен срещу неназована жертва в Ню Йорк, отбелязва Асошиейтед прес.