Днес дадохме възможност на работодателя да избере да облага дохода си и с еднократен данък, който да плати в размер на 10% върху разходите, които са извършени за автомобил или друг актив. Това, което приехме беше изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за облагане на доходите на физическите лица с т. нар. данък „Уикенд”, или ползването на фирмени активи за лични нужди.

Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, след като днес депутатите приеха текста на промените на второ четене, предаде БГНЕС.

Според Стоянова, ако не беше приета тази поправка всички активи, които се ползват за лични нужди, разходите за тях, освен с ДДС, следваше да се считат за доход, получен от лицето, ползващо актива, коментира тя. Много често, когато говорим за активи, всички си мислят за леките коли на собствениците, но, всъщност, не става дума само за тях. Има много големи компании, дистрибуторски и пощенски, които имат такива автомобили и са ги дали на свои служители да си вършат работата и едновременно ги ползват за лични нужди. Тези хора биха получили един доход, върху който трябваше да плащат данък и осигуровка, продължи Стоянова.