Работодателите ескалираха в своите искания, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

По време на днешните дебати по актуализацията на държавния бюджет Стоянова изрази недоволството си от поредното искане на бизнеса за промяна в мярката „60/40”, с която държавата иска да го подпомогне заради кризата, породена от разпространението на коронавируса. Освен 60% от заплатите на работниците, държавата ще поеме и осигуровките им, за да се минимизират икономическите щети и да се намали безработицата в страната. Парите за това ще са именно от Фонд „Безработица“.

Според голяма част от работодателите обаче мярката няма да стимулира заетостта и няма да доведе до реалното запазване на работни места. Ето защо те предлагат Националният осигурителен институт (НОИ) да превежда обезщетение на работниците в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец януари, а за работодателите да отпадне задължението за плащане на останалите 40%.

Менда Стоянова увери, че през Българската банка за развитие (ББР) бизнесът ще получи достатъчно финансова помощ в размер на 1,4 млрд. лева.

Освен тези средства, в рамките на три поредни месеца, хората в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срока на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години.

Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лева. Отново с гратисен период от 3 до 5 години и срок на погасяване до 10 години.