Това е единствена по рода си църковна музейна сбирка в България, която показва подобни уникални съкровища. Това каза вчера специалистът по иконография и българско възрожденско изкуство д-р Владимир Димитров от Нов български университет при откриването на реновираната музейна сбирка в северния параклис „Св.Александър Невски“ при катедралния храм  „Св.Троица“. Такива експозиции имат само три манастира - Рилският, Бачковският и Троянският.  
Експозицията е открита през 1983 г. от тогавашния владика Софроний, но след това рядко е посрещала посетители, а в последните две десетилетия е била затворена, каза в своето слово Русенският митрополит Наум. Благодарение на неговата инициативност днес русенци и гостите на града могат да видят изключителни образци на икони, старопечатни книги, одежди и утвар. Сред особено ценните експонати са Светият престол за литургии от разрушения храм „Всех Святих“ и раклите за църковните одежди на русенския митрополит Василий. 
Поздравление към митрополита, свещениците и събралите се миряни отправи кметът Пламен Стоилов, който благодари на владиката Наум за активната позиция и действеност. Свещеници изпяха многолетствие, след което владиката свали бялото платно от табелата и покани първите гости да разгледат експозицията.