Една година след монтажа на климатика ви се обадете и ние ще ви направим безплатен профилактичен преглед. В това предложение и уж безплатна услуга, с която от „Технополис“ приканват свой клиент при закупуването на климатик миналата година, на пръв поглед няма проблем. Дори напротив, звучи доста примамливо. Проблемът обаче излиза този месец, когато за пореден път се потвърждава, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Миналата година през август си купих климатик „Панасоник“ от „Технополис“ с 2 години гаранция и с безплатен монтаж. Казаха ми, че за да важи гаранцията, една година след монтажа трябва да се обадя, за да ми направят профилактика, която ще е за тяхна сметка. Така и направих, като този месец служители от фирма „Жега сервиз“, която ми монтира климатика, дойдоха и измиха решетките на климатика. След като приключиха ми поискаха 36 лева и аз платих. Това разказа клиент, който е разочарован от нелоялната търговска практика на магазина. Освен че се е наложило да заплати 36 лева за уж безплатната услуга, човекът не е получил насреща касов бон.
Работниците не ми дадоха никакъв документ, с който реално да се покаже, че е извършено плащането. Единствено се подписаха в гаранционната карта, посочи мъжът. 
Клиентът веднага се е свързал с отдел „Рекламации“ в магазин „Технополис“, откъдето му казали, че извършването на профилактика е доброволно и трябва да се направи, за да не се прекрати гаранцията. 
За това той подава жалби до Комисията за защита на потребителите и до НАП. 
Всяка профилактика се плаща. В договора не пише, че профилактиката е безплатна. Това е услуга и щом са ги извикали, тя трябва да се заплати, каза зам.-управителят на „Едра и бяла техника“ в „Технополис“ Антон Кинанев. Относно гаранцията той посочи, че е спорно дали ще се откаже, като допълни, че профилактика на климатик „Панасоник“ с 2-годишна гаранция не е задължителна. 
От комисията за защита на потребителите обясниха, че не е доказуемо какви устни договорки е имало и че те не работят със свидетели. За тях е важна 2-годишната гаранция, с която реално нашият читател няма никакви проблеми. А от НАП увериха, че ще извършват проверка по сигнала за неиздаване на касов бон.