Европейският съвет утвърди създаването на Европейска служба за гранична и брегова охрана, която започва работа на 6 октомври, съобщи прес службата на ЕС.

Официалната функция на новата структура ще е подпомагане на държавите от ЕС, които имат външни граници за общността, да ги охраняват, до разпределение на гранични полицаи, които да помагат на националните сили да ограничават нелегалната миграция и трансграничната престъпност.

Като начало на щат ще има 1 500 служители. Тази агенция на ЕС ще е първата силова структура, подчинена на наднационални европейски органи. Тя ще има собствен персонал и ще може да изпълнява полеви задачи, а няма да работи само по координиране на националните спец служби на членките на ЕС.

Освен това, структурата ще е упълномощена да осигурява сътрудничеството с граничните служби на съседни държави за подобряване на охраната на границите.

Идеята за създаване на нова европейска служба въз основа на агенцията за гранично сътрудничество „Фронтекс” беше подета от Еврокомисията като ответна мярка на миграционната криза.

През 2015 година в ЕС пристигнаха над 1,8 милиона нелегални мигранти.