Почти 50 хиляди долара са прибрали двамата трафиканти за удавените в Дунав шестима бежанци, сред които четири деца. Бегълците от Ирак, които влезли от Турция и пресекли цяла България, били общо осем. Тарифата била 10 000 долара за възрастен и 7000 долара на дете. Трябвало е да бъдат преведени от границата с Турция през цялата територия на България и реката към Румъния. Трябвало е да бъдат преведени по изцяло нов канал, който действа от съвсем скоро, пише в. "Стандарт".Трагедията официално бе оповестена от МВР едва вчера, след като труповете на млад мъж и 5-годишно дете изплуваха на брега. "Гранична полиция" научи от сигнал на граждани до 112 за бедстващите във водата чужденци. Установено е, че на път за Румъния между видинското село Арчар и ломското село Орсоя иракчаните са били натоварени на две лодки. Едната от тях се обърнала в реката и трафикантите я изоставили. Оцелелите от другата лодка успели да се доберат до остров Добрина, където по-късно били засечени от катер на Гранична полиция. Телата са открити на пусто място между Лом и село Долно Линево. Вчера на 40 км по-надолу изплува и още едно тяло на удавник.

Очевидец на трагедията станал рибарят Боян Стефанов от село Сливата. На 8 септември към 20 часа вечерта той излязъл в реката за риба с лодка, но много скоро чул викове за помощ. Повикал приятел и двамата тръгнали към срещуположния български остров Добрина, откъдето идвали виковете.  "Трудно се разбирахме с бежанците, но стана ясно, че мъж с тъмни дрехи се е наел да ги превози с лодка до срещуположния бряг. Какво е станало по средата на реката, не знаят, но лодката се обърнала и във водата се оказали 4 деца - две момиченца и едно момченце, и двама възрастни. Само четиримата са доплували до острова", разказа рибарят.

Вчера от "Гранична полиция" съобщиха, че комуникацията със задържаните е трудна, защото не владеят английски език. Станало ясно обаче, че идват от Ирак, а каналджиите ги изоставили.