В Окръжна прокуратура Монтана е започнало досъдебно производство за смъртта на шестима иракски граждани, по което като обвиняеми са привлечени Асен К., от Видин и Евгени И., от с. Буковец.

В резултат на извършените процесуални действия е установено, че смъртта на чужденците е настъпила след удавяне при опит за преминаване на река Дунав в района на остров Добрина между селата Арчар и Добри дол.

Двамата обвиняеми са привлечени за престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1, 3 и 4 от Наказателния кодекс - за това, че като съучастници помежду си чрез използване на транспортно средство направили опит да преведат през границата на страната група от чужди граждани, сред които имало и четири деца на възраст между пет и единадесет години.

По внесено в съда искане от Окръжна прокуратура Монтана на Асен К. е наложена постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", потвърдена от Софийски апелативен съд. Другият обвиняем Евгени И., в чиято къща са били бежанците преди опита за прехвърлянето им през Дунав, е с мярка за неотклонение "Подписка".

Асен К. и Евгени И. се разследват и за други извършени престъпления - по чл. 281, ал. 2, т. 1, 4 и 5 от НК - противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната, като деянието е извършено с помощта на транспортно средство и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

До момента от водите на Дунав са извадени труповете на четирима от удавените на 8 септември шестима иракчани.