Бившият заместник-директор на „Гранична полиция” Йотко Андреев, който бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, е преназначен на друга ръководна длъжност. Сега Андреев е назначен като началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР.

Дирекция "Миграция" е структура на МВР за регулиране на миграционните процеси и административния контрол върху пребиваването на чужденците в България, противодействие на незаконната миграция на територията на страната. Йотко Андреев, който близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е бил и директор на дирекция "Миграция" на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година е преназначен старши комисар Йотко Андреев, зам.-директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР, комисар. Интересното е, че само ден преди това - на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната. Трафикант бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

Уволненията дойдоха след като премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на „Гранична полиция” заради обществената поръчка. „При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, коментира тогава министър-председателят. Той бе категоричен, че задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден /15 август – бел.ред./ вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, каза още Борисов.

БГНЕС припомня, че 34-годишният Григор Григоров, с който „Гранична полиция” сключва договор за транспорт на мигранти, сам е превозвал нелегално бежанци. Срещу Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти. Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани, мигрантите, бил с табела „Случаен превоз”. С него, според обвинителите, са прекарвани нелегалните мигранти. И не само. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване.