Официално днес беше открит и последният участък от западната дъга на околовръстния път на София, а лентичката преряза лично министър-председателят Бойко Борисов.

В откриването участваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на УС на Агенция “Пътна инфраструктура”.

“От Благоевград до Бургас караш само по магистрала”,

похвали се премиерът и каза, че местата около пътя, които сега са поляни до няколко години ще станат места, където ще има много магазини. „И тези квартали на София и всички, които минават транзит от Белград, от Солун към нашите пристанища, карат само по магистрала”, каза още
Борисов.

Министър-председателят честити на хората, които живеят в този район и помоли хората да не крадат первазите, както и мантинелите, защото вече са построени много пътища и не може да бъдат опазени.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че обектът, който откриват днес е малък като километри, но е много сложен и важен. Чрез него е завършена последната част от пъзела на разширяването на софийското околовръстно шосе. Над 20 хил. превозни средства денонощно минават през това натоварено трасе и затова е било важно да бъдат извадени от града.

Ще бъде облекчен транзитният трафик.

Това коментира инж. Лазар Лазаров при откриването на Западната дъга на околовръстния път. Той заяви също, че така ще се свържат АМ ”Тракия”, “Хемус” и “Струма”. Трите магистрали, които влизат реално в София ще бъдат свързани с автомагистрален участък. Има един къс участък (мостът на Казичене), който се строи в момента и до края на годината трябва да е готов.

По този начин от АМ “Тракия” до АМ “Струма” няма да има проблеми с транзитния трафик и ще бъде облекчен. Така според него, ще бъдат намалени вредните емисии и няма да има задръствания.

Изграждането на околовръстното е сред основните фактори за облекчаване на трафика в столицата, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира, че за последните 10 години са изградени близо 35 км първокласни обходни маршрути.