Правителство на Федералната република планира 650 германски военни да участват в мисията на НАТО Sea Guardian в Средиземно море, съобщи електронното издание на сп. „Шпигел”.

По информация на изданието, в „най-скоро време” правителството ще представи в Бундестага за съгласуване мандата на германските военнослужещи.

Целта на Sea Guardian („Морски страж”) е контрол върху акваторията на Средиземно море и борба с групировката „Ислямска държава”.

Според „Шпигел”, мандатът трябва да влезе в сила до края на декември 2017 година.

Страните от НАТО договориха новата мисия на срещата на високо равнище на алианса във Варшава през юли.

Sea Guardian ще замени мисията Operation Active Endeavour, започнала след атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ.

В документите е изтъкнато, че целта на мисията е борбата с контрабандата на оръжие и нелегалния трафик на бежанци. В рамките на Sea Guardian ще е и контрол на плавателните съдове, за които се подозира, че превозват оръжие за ИД през Либия.

„Шпигел” изтъква, че числеността на военнослужещите предполага използването на повече от един военен кораб на ФРГ.

За Германия обаче, това ще е проблем, защото в момента всичките й фрегати са ангажирани в други мисии – в Егейско море и в мисията по ескортиране на френския самолетоносач „Шарл дьо Гол”.

Предполага се, че в края на месеца самолетоносачът ще се върне в Персийския залив за участие в операция по борба с джихадистите от ИД.