Земеделските производители от областта ще наддават за още близо 1100 декара земи от Държавния поземлен фонд, които ще бъдат предложени за отдаване под наем това лято, научи „Утро“. Втората тръжна сесия за имоти от ДПФ ще се проведе на 19 септември, а оферти се подават до 15 септември включително в Областна дирекция „Земеделие“ -  Русе.
Държавата предлага за наемане 1075 декара ниви за отглеждане на едногодишни полски култури. Началната цена за всички парцели е 48 лева на декар. Най-много свободна земя има в землището на Сваленик - 368 декара, Могилино - 179 дка, Червен - 136 декара. 
Тази година за първи път от доста време имотите на държавата ще се предлагат само за срок от 1 година. През 2015 г. повечето ниви бяха отдадени за 7 години, на по-ранни търгове имаше и срокове от 10 години. По тази причина количеството земя от ДПФ за ежегодните търгове оставаше все по-малко. Вероятно по тази причина е взето и решението на земеделското министерство всички ниви вече да се отдават само за 1 година. Началната цена от 48 лева е с 4 лв. над миналогодишната. 
Огромната част от парцелите в списъка са с размер 10-15 декара. Най-малките са по 3-4 дка, а най-големият - над 40 дка.
На търга се предлагат и близо 7 декара съществуващи лозя в землището на Горно Абланово. Началната цена за наемането им е също 48 лв./дка.
На първия търг през юли се явиха 35 зърнопроизводителите от областта. Най-щедрото предложение бе за терен в Ценово, за който бяха оферирани 120 лева рента на декар. Огромното мнозинство парцели обаче бяха спечелени с цени между 60 и 65 лева, което отговаря и на пазарните нива на рентите в областта.