Просто бях заспал, а заради катастрофата загубих съпругата си. Бяхме заедно от 25 години и именно заради годишнината си бяхме в България, за да празнуваме. Когато стана инцидентът, тъкмо бяхме приключили празника. Това заяви в съдебна зала 55-годишният Пол Попеску, който пое изцяло вината за катастрофата, при която неволно е погубил живота на съпругата си Анка.
Пътният инцидент стана около 22.20 часа на 14 юни миналата година, когато двамата пътували от Плевен за Русе. Малко след Т-образното кръстовище за София караният от Попеску „Фолксваген Пасат“ с букурещка регистрация навлязъл в левия банкет в посока Бяла, ударил се последователно в няколко дървета, отново излязъл на пътя и се завъртял 2-3 пъти, преди да спре. От удара румънецът се оказал с тежки счупвания на двата крака, но без опасност за живота. Катастрофата обаче погубила 51-годишната му съпруга, която от множеството травми по тялото и главата починала в русенската болница. Експертиза по делото показала, че Попеску е шофирал с почти 109 км/ч и изглежда скоростта му, освен превишена, се е оказала и несъобразена с пътя. Отделно мъжът имал шофьорска книжка едва от 4 години и вероятно неопитността му също е оказала влияние.
Прокуратурата отчете, че пътят е бил влажен, но въпреки всичко Попеску е можел да предотврати инцидента и да спре. Явно обаче мъжът действително е заспал и затова без спирачен път и видимо обяснение навлязъл в насрещното и излязъл вляво от пътя. Така той се оказал вдовец, а 23-годишната му дъщеря Каталина - без майка. Вчера младото момиче отказа да влиза в ролята на частен обвинител срещу баща си и да го съди за инцидента, макар по закон да има това право.
За стореното румънецът направи пълни самопризнания и делото срещу него протече по съкратения ред, като присъдата му бе намалена. Прокуратурата поиска той да бъде наказан с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, а книжката му да бъде отнета за 3 години. Такава присъда му наложи на първа инстанция и Русенският окръжен съд и Попеску ще трябва да изтърпи 2 години условно наказание, но да стои без книжка също 2 години. Присъдата може да се обжалва.