Най-новият член на академичната общност и талисман на Русенския университет РУмен плисна менче с вода пред Ректората за откриването на новата учебна година. РУмен беше създаден от студенти в „Промишлен дизайн“ още в мандата на чл.-кор.проф.Христо Белоев, но пред очите на студентите оживя вчера. Той бе представен официално от ректора проф.Велизара Пенчева, която го нарече човека на Русенския университет, въплъщение на студентската общност - забавен, дружелюбен и любознателен, с големи отворени за познанието очи. Той няма факултетен номер, но има желание да е част от вас, обърна се Пенчева към студентите, които бяха изпълнили пространството пред Ректората. Талисманът с големи и любознателни очи ще оказва съдействие на първокурсниците да намират по-лесно залите за учебни занятия и ще има представителни функции.
Приветствия към студентите отправиха депутатът Пламен Нунев, областният управител Стефко Бурджиев и зам.-кметът Димитър Наков. Русенският митрополит Наум благослови началото на занятията в университета.
Над 1600 са първокурсниците в 51 бакалавърски програми, водени от 466 висококвалифицирани преподаватели. 75 от новоприетите студенти са с отличен успех, а трима са пълни отличници, като сред тяха са Радостина Пейчева и Александра Дериволкова, които отправиха благопожелания от името на първокурсниците. 
Тук моята детска мечта ще се сбъдне. Ще получа необходимата подготовка, за да преподавам в българското училище. Всеки човек започва стойностен и продуктивен живот, когато почувства коя е неговата професия. В този ден и час ние поемаме по своя път, за да изпълним своите мечти. Нашето ново начало е Русенският университет, каза Радостина. 
Гости на тържествената церемония бяха също Генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, депутатите Светлана Ангелова, Свилен Иванов, Добрин Данев, Георги Недев, Любомир Владимиров, председателят на общинския съвет Христо Белоев, зам. областният управител Станимир Станчев, зам.-кметът Наталия Кръстева, шефът на просветния инспекторат Димитър Райнов, бивши ректори и преподаватели.