Трима души са загинали, други осем са обгорени при станалите от началото на годината 166 пожара в областта, съобщи директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов в навечерието на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември. 
На 28 февруари пиян 54-годишен клошар падна в запаления от него огън зад бл.“Тиса“ в квартал „Родина“ и изгоря. На следващия ден пламъци погълнаха 75-годишен мъж в къщата в Лом Черковна, след като цепеница от печката паднала на пода докато спи и запалила къщата. В средата на август пък трудно подвижна жена почина от задушаване в дома си на втория етаж в блок на ул.“Доростол“, след като забравила ядене на електрически котлон.
Сред пожарите с щети се отличават над 15 умишлено запалени коли, чийто подпалвачи не са открити.
За деветте месеца огнеборците в региона са реагирали на 920 сигнала, посочи комисар Павлов. Пожарите без загуби са 391 - става дума за запалване на стърнища и сметища във вилни зони. 363 от подадените сигнали са били за извличане на катастрофирали коли и депониране на разпилян живак в жилища, в 80 случая се е намесвал спасителният отряд.
По случай празника на пожарникарите вчера в библиотека „Любен Каравелов“ бе открита изложба в чест на 110-ата годишнина на първото българско доброволно пожароспасително дружество „Спасител“. Представени са експонати и снимки от фонда на русенската пожарна, които проследяват историческото развитие на противопожарното дело в региона. Изложени са и използвани през годините техника и оборудване за гасене на пожари.