Европейската комисия поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу "пояснения" около новите му оспорвани функции в американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).

Това посочва сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман Емили О'Райли.

В писмото си Юнкер твърди още, че Барозу ще бъде приеман в Комисията по същия начин, по който всеки друг външен представител, а въпросът за новото му назначение ще бъде отнесен към Специалния етичен комитет на Еврокомисията. Той ще прецени дали португалецът спазва моралните си задължения, обвързващи го дори след напускането на поста. Ако се окаже, че това не е така, Барозу може да бъде лишен от европейската си пенсия.

Португалецът, който бе начело на Еврокомисията от 2004 до 2014 г., бе натоварен през юли от "Голдман Сакс" да я съветва по въпросите, свързани с Брекзит. Барозу стана съветник и неизпълнителен президент на международния ѝ бизнес с надеждата, че може да помогне на дейността ѝ в Лондон по време на преговорите на Великобритания за напускане на ЕС, писа агенция "Ройтерс".

Той започна работа там 20 месеца, след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си.

Кодексът за добро поведение, подписан от еврокомисарите, предвижда период на "охлаждане" от 18 месеца след края на техния мандат, през които те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да се наемат на работа в частна компания. 

О'Райли обаче е на мнение, че Барозу е спазил буквата на закона, но не и духа му и през юли призова към въвеждане на по-строги правила за това къде могат да работят бившите еврокомисари.

Тя също поиска разяснения миналата седмица в писмо, с което предупреди Юнкер за тревоги от етичен характер, предизвикани от това назначение. В отговора си с дата 9 септември до О'Райли Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно в Голдман Сакс.

"Ако "Голдман" се опитва да докаже възгледа, че тя и другите големи банки са в основата на корпоративните, непрозрачни връзки между бизнеса, финансите и политиката, чиито елитни членове в крайна сметка винаги работят един за друг и правят сделки на тъмно – тогава е наела правилния човек по правилния начин в правилното време", писа през юли зам.-редакторът на "Дейли телеграф" Алистър Хийт.

Според правилата на ЕК, ако бивш еврокомисар желае да започне работа преди изтичането на 18-месечен срок, той трябва да получи разрешение от етичната комисия. След това той е свободен безусловно да заеме нова длъжност, но остава обвързан с правилата да не ползва информацията, станала достъпна за него в предишното му професионално качество, както и да спазва изискванията за почтеност и дискретност.