Тя е определяна като машина, обича извивките си и последните 168 седмици бе №1 в света. Тя е Серина Уилямс. Бяхме свикнали световната ранглиста при дамите да има един единствен лидер и да следим разместванията в подножието, но ето, че сега имаме новина.

След като дни, седмици, месеци, години новините бяха как Серина е изпреварила легенди на тениса по устойчивост като най-добрата в света, се случи нещо...

Каролина Плишкова спря Уилямс на полуфинала в Ню Йорк и така американката за втора поредна година отпадна на тази фаза от турнира, като през миналия сезон я шокира Роберта Винчи. Плишкова пък сложи на скалпа си доста интересно постижение - тя се превърна в едва третата тенисистка, която успя да победи и двете сестри Уилямс в един и същи турнир.

Този път обаче, поражението на Откритото първенство на САЩ и последен турнир за сезона от Големия шлем има по-тежки последици за Серина – тя отстъпи първото място в световната ранглиста на Ангелик Кербер. Цели 168 поредни седмици на върха бе Серина, но вече е втора. В кариерата си Уилямс прекара самотно и изолирано 309 уикенда (от 8 юли 2002-ра до сега) като лидер и във вечната ранглиста по този показател е на трето място след Щефи Граф (377 седмици) и Мартина Навратилова (332 седмици). Родената в Сагъна (Мичиган) тенисистка, която на 26 септември ще навърши 35 години, сподели, че проблеми с лявото си коляно последните месеци за причина за спада в играта й. И както доброто и лошото вървят ръка за ръка, така Серина миналата седмица излезе под №1 по друг показател – брой победи в Големия шлем със своите 309 и зад себе си остави Мартина Навратилова с 306, Крис Евърт с 299, Щефи Граф с 278 и сестра си Винъс с 241.

Последните месеци Кербер изкова знакови успехи (две титли от Големия Шлем – Откритото първенство на Австралия и САЩ, финал на Олимпиадата и Уимбълдън, титла от Щутгарт), в Синсинати изпусна шанса си, но с постоянство и добро темпо се изкатери от втори опит до лидер при тенисистките. Постижението на 28-годишната Ангелик не само сложи край на царуването на Серина, но и я направи едва втората тенисистка от Германия след Щефи Граф, която оглавява ранглистата, която стартира през 1975-та година. „Това е най-добрата година в кариерата ми. Всичките ми мечти стават реалност през 2016-та!”, не скри щастливата Ангелик.

Серина обаче със сигурност като истински боец няма да се предаде и пак ще гони да е под №1 в ранглистата, макар в главата й вече да има и други мисли, защото през лятото в интервю сподели: „След пет години си се представям, че живея на малък остров, до който се придвижвам с лодка и скицирам поредната си колекция облекла. Със сигурност ще спра да пътувам толкова много. Направо смятам да изхвърля задграничния си паспорт. Може би след време ще си имам бебе, а може би няколко... ".