Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди проверка за сделката с имотите „Царските конюшни”.

От градската прокуратура съобщиха днес, че са получили от главния прокурор сигнала на депутата от левицата Жельо Бойчев и на колегата му от градската организация на партията Калоян Паргов за сделката с т.нар. „Царски конюшни” в централната градска част на София. Става дума за договори за прекратяване на съсобственост между българската държава и юридическо лице – Търговско дружество „Евротранс билд“ ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността. В СГП е получен и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат, за резултати от проверка в Областната администрация на област София.

Същите съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост.

Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки.

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, уверяват от градската прокуратура.

БГНЕС припомня, че премиерът прие оставката на областния управител на София град Веселин Пенев, която поиска на проведена среща. След това Борисов назначи проверка на главния инспекторат на обстоятелствата около извършените от областния управител разпоредителни действия с т.нар. царски конюшни в центъра на София. Борисов сезира и прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.