От март идната година влиза в сила електронната рецепта и всеки български гражданин ще има право на нея чрез издаване на електронна карта. Това означава, че след изписване на такава рецепта тя отива онлайн във всички аптеки и с картата си пациентът ще може да си вземе лекарствата от всяка избрана от него аптека, съобщи вчера в Русе зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Заедно с подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева и директора на РЗОК Калоян Копчев той беше на посещение в Университетската болница, която е сред здравните заведения, въвели пилотно идентифицирането с пръстов отпечатък на пациентите при приемане. 
Чрез електронните рецепти ще се спре порочната практика лекари да изписват лекарства със съответните бонуси от фармацевтичните фирми за това, че им правят оборот, уточни д-р Шарков. Той обаче предположи, че този вид контрол за изписване на лекарства ще срещне отпор от определени кръгове, както става с въвеждането на всяко ново нещо, но категорично заяви, че връщане назад няма и след шест месеца електронните рецепти ще са факт.
Електронната рецепта е част от електронното здравеопазване, което трябва да заработи до средата на идната година. Чрез него всеки пациент ще има електронно досие, в което са събрани всичките му данни, заболявания и лекарствата, които ползва, а това ще направи лечението му по-адекватно, посочи д-р Шарков. 
Ако при приемане в лечебно заведение по някаква причина пациентът не разполага с електронната карта с досието си, ще бъде идентифициран с пръста, който винаги е на ръката му, уточни зам.министърът. Когато се направи първата регистрация и се остави мобилен номер, здравната каса ще подава информация на болните за всички плащания, извършени по дадено лечение. Така ще се спре надписването на медицинска дейност за пациенти фантоми, с което се източва касата, смята д-р Шарков. 
Вчера във Второ вътрешно отделение за пореден път бе демонстрирана системата за идентифициране на постъпващи за лечение пациенти чрез пръстов отпечатък.
Така се улеснява и приемът в болница, и изписването. Както видяхте, процедурата стана за броени минути, без да се налага да се попълват документи, каза пред журналистите д-р Шарков. И обясни, че ако пациентът трябва да бъде приет по спешност след инцидент, не се изисква да бъде регистриран с такова устройство, тъй като това става чрез чекиране на личната му карта на старите електронни четци.
От 21 юли, когато устройствата заработиха в Университетската болница, са идентифицирани 600 пациенти. 400 от тях са регистрирани от началото на септември, когато в болницата са заработили 21 устройства, които обхващат всичките 32 отделения.