Едни от най-ярките и любими моменти от книгата на Ран Босилек „Патиланско царство“ са включени в най-новия спектакъл на русенския куклен театър - „Патиланци“, чиято премиера е днес от 18 часа. Идеята за връщането към класиката на Ран Босилек е на директора на театъра Теменуга Хараланова, а поводът за поставянето на спектакъла за първи път на русенска сцена е 130-годишнината от рождението на писателя. 
Постарали сме се изразните средства да са разбираеми за всички деца, като залагаме на игровия момент. Спектакълът се играе с кукли петрушки или кукли-ръкавици, влезли у нас от руската школа в кукления театър. Те поднасят много физически действия,  имат силна статика и са подходящи за представлението, каза режисьорът и директор на старозагорския куклен театър Дарин Петков. Той подчерта, че всичко, което се прави, е съобразено с психологическото развитие и възприятията на децата. „Патиланци“ е насочено към деца от 3 до 8 години. 
Драматизацията е на Тодор Вълев, писана е преди 10 години, но сега се поставя за първи път в България. Актьорите са Иван Кордов, Деница Дончева и Кремена Станева. Художник и сценограф е Наталия Гочева, а композитор е Станимир Иванов.