„Искаме да бъдем чути, а виновните да понесат отговорност! Нашият глас е в защита на българския бокс“, каза на пресконференция вчера националката от БК „Русе“ Стойка Петрова. На нея говори доскорошният селекционер на националния женски тим и личен треньор на Стойка - Павел Сяров.
Петрова обясни, че мълчала досега от етични съображения, а и чакала края на Олимпиадата в Рио. После разказа за перипетиите си през последните години.
„През 2012 година покрай световното в Китай федерацията ме остави без пари за подготовка в продължение на месец. На европейското в Румъния през 2014 година /тогава Стойка стана шампионка - б.а./ шефът на федерацията Красимир Инински и ръководителите около него си тръгнаха по средата на шампионата, без да изчакат финалните срещи. Тяхното отношение бе най-малкото израз на неуважение към състезатели и треньори“, обясни Петрова.
През декември миналата година боксьорката била определена за участие в предолимпийски квалификационни турнири. После без абсолютно никакви мотиви не била допусната до въпросните турнири. Програмата пък през февруари за турнира „Странджата“ била наредена по странен начин. Тогава обяснението било, че се получил гаф при теглене на жребия. И толкова! 
„Питам дали е редно да се облагодетелства една състезателка за моя сметка! По-късно съдията Павел Павлов ми се извини и пак повтори, че става дума за гаф“, хвърли светлина върхи инцидента Стойка.
Напрежението се нагнетило допълнително покрай спаринга между русенката и Станимира Петрова. Този мач срещу Станимира Петрова за титулярните ръкавици в категория до 51 килограма се провел при закрити врати... и с охрана! При това само за тази категория било прието решение за толеранс на състезателното тегло от 1 килограм.
„Имам запис от този спаринг. Всеки може да прецени кой е победител. Истината е, че не ми се даде равен шанс“, каза Стойка.
Върхът бил, когато отишла в Турция на собствени разноски, за да подкрепи съотборничката си Светлана Каменова в предолимпийската й квалификация. От федерацията й размахали пръст - защо не поискала разрешение! Освен това с действията си разстройвала психиката на Станимира. 
Преди световното в Казахстан през тази година била уведомена в последния момент, че ще участва на 54 килограма. Въпреки това не надала глас. 
„Много съм обидена и искам адекватни отговори. Един от тях е дали съдии и деятели в бокса не бяха манипулирани в полза на Станимира“, попита риторично Стойка.
Според нея и Павел Сяров главното действащо лице във федерацията е „така нареченият вицепрезидент Емилия Груева“, която командвала парада в бокса на своя глава.
„Техните очаквания /на Груева и групата около нея/ бяха, че Стойка ще се провали на световното. В разговор с мене личният треньор на Станимира - Александър Христов, призна, че категория 51 килограма не е за неговата възпитаничка“, заяви Павел Сяров.
Той изрази недоумение, че селекционери днес на националните отбори са хора без нужната квалификация и необходимия ранг от „3 звезди“.  
Сяров припомни мача на държавното първенство  между Стойка и Станимира. Записът, гледан много пъти на забавен каданс, показвал ясно коя е по-добрата боксьорка. Само че съдиите, явно под натиск, решили друго, пък и Красимир Инински пуснал директива - победата трябва да е за Станимира! Единственият рефер, който не се поддал, бил Сокол Соколов, казва треньорът.  
Павел Сяров обвини директно Емилия Груева.
„Тя се опитва да реди националните отбори. И Мишо Таков, от когото съм се учил, го знае. Преди световното я питах дали Севда Асенова ще участва в Казахстан. Груева ми отговори: „Аз гарантирам!“. Коя е тя, че да дава такива гаранции?“, попита Сяров.
Два месеца преди европейското първенство в София тази година нямало никаква яснота нито по подготовката, нито по лагерите, нито по проектосъстава. Никой от федерацията така и не си направил труда да попита как са състезателките, тренират ли, добре ли са здравословно.
На въпрос от „Утро“ дали не може да се предизвика извънредно общо събрание, на което да се дискутира евентуална смяна по върховете по българския бокс, Сяров отговори индиректно, че това трудно би могло да стане.
„При встъпването на Инински в мандат през 2011 година, клубовете бяха 60. После бяха приети други 30, които на практика не развиват дейност“, обясни Сяров, подсказвайки, че тези 30 клуба обаче са си 30 гласа.
И той като Стойка призова за неотложен, сериозен, отговорен и мъжки разговор за сегашното състояние и утрешния ден на българския бокс.