Хората ме питат как върви кампанията, но казвам, че ми е скучна, защото нямаме опоненти и няма с кого да дебатираме. Ние сме първата официално обявена кандидатпрезидентска двойка, като очакваме нашите опоненти да се появят в началото на октомври, а ГЕРБ е нашата основна конкуренция. Каним кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ на дебат на тема Национална сигурност и външна политика, защото това са основните правомощия на президентската институция. Ако имаме предвид сега действащия държавен глава, това може да е всичко, но не и пример за това как се защитават интересите на България. Това е може би най-слабият държавен глава в историята на България. Това каза лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов на пресконференция в Русе, в която участва и кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев. Това бе и първата изява на двойката, издигната от инициативен комитет с подкрепата на патриотични партии.
Каракачанов коментира приоритетите в сигурността и външната политика, сред които довършването на оградата по границата с Турция. По думите му над 60 км по съоръжението не са довършени, като бе категоричен, че финансовото министерство трябва да отдели средства.  
Той заяви, че армията трябва да участва в по-голяма степен в охраната на границата, като отбеляза, че сега това са около стотина души, а Българската армия може много по-сериозно да подпомогне опазването на границата. Спокойно могат да бъдат изпратени 3000-4000-5000-6000 военни, които да подпомагат полицията, допълни кандидат-президентът.
По отношение на доброволните формирования на границата, които да са в помощ на полицията, Каракачанов посочи, че въпросът може временно да се реши с наредба на Министерски съвет, която да регламентира какви хора могат да участват в тях, от кого да се ръководят и какви права да имат. България трябва да заяви в прав текст, че няма да позволи навлизането в страната на големи организирани групи хора и трябва да използва силовите възможности на своите ведомства за противодействие на това. Да заявим ясно на Европейския съюз, че искаме от тях помощ в жива сила и техника. В обратен случай България замразява изпълнението на Дъблинското споразумение, заяви Каракачанов. Той бе категоричен, че лагерите за мигранти трябва да бъдат от закрит тип. 
Според него интересите на България са на Балканите и страната ни не трябва да се меси в световната политика. Необходима е по-активна политика не само със страните - членки на Европейския съюз и на НАТО, а и с държавите на Изток като Русия, Китай и Индия, каза още той. 
Решенията, които виждаме като работещи, са решения по убеждение и затова участваме в тази надпревара със съзнанието за отговорността пред бъдещето на България, заяви Явор Нотев.
И двамата бяха категорични, че нямат началници, а ако бъдат избрани, началник ще им бъде българският народ.