Широка палитра от разнообразни по жанр и характер културни събития предлага тазгодишният афиш на Есенния салон на изкуствата и културата. Вчера той бе представен от кмета Пламен Стоилов, директора на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и началника на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова.
Започваме на 9 септември с Грийн Рок фест, в който специални гости ще бъдат ексвокалистът на „Джудас Прийст“ Тим „Рипър“ Оуенс и култовата българска група Б.Т.Р. Във феста, началото на който е в 17.30 ч на площада пред общината, ще вземат участие групи от Русе, Варна и Истанбул. 
Няколко изложби са включени в програмата на салона, сред тях интригуват съвместната експозиция на Недрет Яшар и Зюхтю Калит в РХГ, която се открива на 13 септември, както и изложбата на японски художници от Хокайдо, също там, от 11 ноември. Нощ на учените, международен литературен фестивал „Русе 2016“, Римски пазар на Сексагинта Приста, танцовата вечер „Русе, танцувай!“, за която „Утро“ писа, са в афиша на тримесечния културен маратон. През октомври ще бъдат отчетени резултатите от три конкурса - за екслибрис на библиотека „Любен Каравелов“, за детско творчествно „Стоян Михайловски“ на Общинския детски център за култура и изкуство и първият национален конкурс за карикатура на спортна тема, обявен от Художествената галерия и Съюза на българските художници. През ноември пък ще бъдат обявени победителите във фотоконкурса „Запази духа на Русе“. 
Вън от съмнение, на огромен интерес ще се радват три от събитията, които организаторите са запазили за ноември. На 4 ноември Биг Бенд Русе ще изнесе концерт в Доходното здание заедно с кавалджията със световна слава Теодосий Спасов. И това е единственото събитие от Есенния салон, на което ще се влиза с платени билети - останалото е с вход свободен! От 17 до 19 ноември ще се проведе 41-ата Национална джаз среща - събитие емблематично за Русе и за истинските ценители на свободното изкуство. От 25 до 27 ноември в Доходното настава царството на доброто съвременно кино - тогава за шести път „София Филм фест“ ще гостува в Русе. Създателят на филмовия фестивал, известинят български режисьор Стефан Китанов, винаги е подчертавал, че първото излизане на феста извън София е било именно в нашия град и че Русе е дал тона за турнетата, които радват сега цялата страна, припомни Ива Чавдарова. Тази година киноманите ще имат възможност да видят филми като българските „Жажда“ и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова, „Ма ма“ с Пенелопе Крус, латиноамериканския „Прегръдката на змията“, копродукцията „Каръл“ и „Всичко ще бъде наред“ на Вим Вендърс, плюс два анимационни.