Бирата е полезна за бъбреците, но само когато е топла и не в голямо количество. Единствено когато е топла, тя може да разшири пикочопровода и да въздейства благоприятно при определени бъбречни проблеми. Студеното пиво, каквото повечето от нас го предпочитаме, всъщност има обратния ефект и причинява спазми в бъбреците. Това обясни пред Дарик един от най-добрите нефролози в България, който ръководи Клиниката по нефрология в Александровската болница, проф. Борис Богов.

Той изтъкна, че немалка роля за бъбречните заболявания играе стресът, тъй като води до повишаване на кръвното налягане, което пък от своя страна уврежда бъбреците. Според медика в последните 15 години именно заради повишения стрес има промяна в тежестта на бъбречните заболявания и в начина, по който те протичат.

Може да се каже, че бирата влиза в профилактиката на бъбречно-каменната болест, каза проф. Богов и подчерта: "Хората да не останат с впечатление, че трябва да се наливат с промишлени количества. Използвайки диуретичния ефект на бирата като пиво, то не повече от една до две бири и то когато е препоръчана за търсене на помощ примерно при една бъбречна колика. Освен това препоръчителната бира е не с вкусови качества за наслада от нея. Ние препоръчваме тя да се пие топла. Пиейки студена бира, то тя има обратния ефект - получава се спазъм. Ефектът, който ние гоним, е дилатация, тоест разширяване на уретерите. А когато се пие студена бирата, тя има обратния ефект".

Проф. Богов подчерта, че профилактиката е донякъде, като за целта обаче трябва да е топла, а не да ни е вкусна.

Българите на хемодиализа са малко над 3000 души, каза проф. Богов. Статистика за това колко е продължителността на живота им при лечението няма, но по думите на специалиста е повече от 24-25 години, като тези пациенти са започнали лечението на по-млада възраст. При по-възрастните пациенти за съжаление те не живеят толкова дълго, каза професорът.

"Това, което трябва да се знае от хората, е, че нашите пациенти не загиват от това, че са на диализно лечение. Те загиват от усложненията, от сърдечносъдови заболявания най-често, рътимни или проводни нарушения, сърдечна смърт или инсулти. Това, което бих ги посъветвал, е ранна профилактика, така че да се отлага времето до включване на диализа", каза проф. Богов.

В 21 век трябва да знаят, че първата им алтернатива е мисълта за трансплантация на бъбрек, особено млади хора. Ако няма такъв шанс или вариант, да пристъпват към диализно лечение, но така или иначе то е шанс за живот, каза той.