Примата на българската музика Лили Иванова е с румънски корени. Това за първи път разкри самата тя в специално интервю за юбилейния брой на списание „Биограф”. Пред Валерия Велева легендата споделя неизвестно досега подробности за рода и семейството си, пише „Телеграф”.„Всички в моя род са дошли от Марии: баба ми, майка ми е Мария, другата ми баба – Марина, племенницата ми - Мария. Имаше и Иван, и Петър – това бяха имената на моя род. И питам: „Бабо, ти на колко си години?”. Тя ми отговаря: „Кога беше турско робство, бях на 16 – отивай да ги смяташ!”
Помнеше турското робство и ми е разказвала много неща, но никога не е казвала една лоша ума за турците”, започва изповедта си Лили.

За баба си казва, че е била много красиво момиче по времето, когато турците са събирали красивите девойки и са ги отвеждали. „За да спасят това момиче, го отвеждат в планината, скриват го в една дупка и тя преживява доста време, докато отмине бурята. Родът на баба ми и дядо ми са дошли от Румъния и са се заселили в с. Нисово, Русенско. Отглеждали коне. Били са известни търговци. Най-расовите коне са били техните – турците са купували от тях.”

През цялата си кариера до момента публиката на Лили почти не е знаела нищо за родителите Ѝ.

„Нищо не съм крила и днес нищо не крия. Но аз не излизам да пея с родителите си на сцената, аз излизам сама. Сама съм изкачила върха. Моите родители не ми се месиха за нищо, може би е имало някакъв неписан закон в нашето семейство и те знаеха, че ако реша нещо, ще го направя и щом съм го решила, значи това е, отсича певицата.

Примата разкрива и защо си е отразяла късо косата като млада певица - в студентския стол на ВИТИЗ, където се записала да се храни, защото нямала пари, а дърпали за вързаната на коса опашка с подвиквания: "Ей, малката с конската опашка". Тя се ядосала и се подстригала. Днес обаче го намира за грешка.