„Аз се гордея с моя русенски произход, аз уважавам всичките морални и интелектуални качества на русенци, проявени тъй бляскаво в миналото и настоящето“ - този откъс от текст на академик Михаил Арнаудов, намерен в негови ръкописи, прочете снахата на учения Искра Арнаудова завчера в Националната библиотека в София. Това стана на церемонията, на която снахата на академика и неговата внучка Олга Арнаудова предадоха ценно дарение от книги, ръкописи, документи и снимки на големия български изследовател. 
Вчера директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова показа пред журналисти дарението, предоставено в 15 кашона от наследничките на академика. Книги с автографи на български писатели като Фани Попова-Мутафова и Кирил Христов, много първи издания на произведения на акад.Арнаудов и множество ценни снимки включва щедрият жест на Арнаудови. Сред фотографиите има доста, направени в Русе, където ученият често обичал да се връща. За своята 90-годишнина той е удостоен през 1968 г. със званието Почетен гражданин на Русе. 
Предстои дарението да бъде описано, а след това ще бъде подложено на аноксия - безкислородно почистване от микроорганизми, едва след това ценните екземпляри ще бъдат прибавени към останалите във фонд „Акад.Михаил Арнаудов“.