Румънците, които живеят в чужбина и искат да се върнат в родината, ще получават до 50 000 евро гранта, за да започнат свой бизнес в родината, съобщи "Романия инсайдър". Правителствената програма ще бъде подложена на обществено обсъждане в началото на септември, обясни държавният секретар в Министерство на икономиката Клаудиу Вранчану.

Програмата ще е с бюджет 30 млн. евро и ще се управлява от Министерството на еврофондовете. Средствата ще дойдат от европейски фондове. Най-високата сума на грантовете ще е 50 000 евро, с които ще се финансира до 90 на сто от планираната инвестиция. Правителството в Букурещ бърза да приведе в действие програмата, още от тази есен, уточни Вранчану. 

Румънските емигранти, които пожелаят да се върнат и да се възползват от програмата, ще получават от правителството консултация и бизнес обучение. Важно е да предложим не само грантове, но и подготовка на кандидатите, отбелязва Вранчану. Според него особено важно ще бъде програмата да се прилага открито и прозрачно, защото румънците, които работят в чужбина, имат слабо доверие в румънската държава, посочва изданието.

Латвийското правителство също предприе инициатива за привличане на емигрантите да се връщат от чужбина в родината. Кампанията се ръководи от Латвийския институт. Засега тя е основно агитационна и разчита на семействата, близките и приятелите на емигрантите да ги убеждават да се върнат в родината. 

И Полша има подобна програма, но тя е с по-широк обхват и е предвидена не само за емигрантите от последните години, но и за представителите на полското малцинство на различни места в Европа. В края на миналата година бюджетът й бе увеличен, за да позволи финансирането на здравните услуги и образованието за завръщащите се.

ЕМИГРАЦИЯ

По данни на МВФ 20 млн. души са напуснали Централна и Източна Европа през последните 25 г. Те съставляват 6.25 на сто от работоспособното население на региона. БВП би бил със 7 пункта по-висок в сравнение със средния за 2012 г., ако тези работещи хора бяха останали в родните си страни.