Септемврийският афиш на Русенската опера поставя началото на новия творчески сезон със симфоничен концерт на оркестъра на 2 септември. Началото е в 19 ч в зала „Филхармония“, когато ще прозвучат Четвъртата симфония на Чайковски и Деветата на Дворжак. Концертът е заключителен за майсторския клас по оркестрово дирижиране с преподавател Иво Венков. 
Друг майсторски клас - по оперно дирижиране, воден от Деян Савич, ще приключи на 13 септември в салона на операта. Тогава ще бъде представена постановка на „Дон Паскуале“ от Доницети. Режисьор и сценограф е Джан Джаноти, а солисти са Пламен Бейков, Даниела Караиванова, Георгиос Филаделфевс, Добромир Момеков, Стефан Пенчев. 
На 25 септември от 11 ч в зала „Филхармония“ ще прозвучи „Реквием“ на Чарлз Станфорд. Диригент ще бъде Жан-Ив Годен, а солисти са Теодора Чукурска, Адреана Николова, Александър Баранов, Пламен Бейков. Мащабната творба ще бъде изпълнена в навечерието на 30 септември, когато се навършват 164 години от рождението на ирландския композитор. Той е роден в Дъблин, преподавал е в Кралския музикален колеж, а след това близо 30 години е бил преподавател в Кеймбридж. Гробът му се намира в Уестминстърското абатство в Лондон.