61-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ вече е част от културната история, но отзвукът от поредния вълнуващ празник на класическата музика ще продължава дълго. Предлагаме ви среща с двама от знаковите участници във фестивала - известните диригенти Пламен Джуров и Иво Венков които дадоха специални интервюта на най-авторитетния медиен партньор на фестивала - Българската телеграфна агенция.

Държавата трябва да помисли как да доближи класическата музика до повече хора. Това каза в интервю за БТА известният диригент Иво Венков.
По думите му всички ние сме малки единици, чрез които функционира един голям апарат. 
„Да ви кажа честно, липсват ми онези години. Не съм политически пристрастен и не ме интересува нищо друго, освен хората да се чувстват добре. Трябва да се мисли как системата да бъде възпитателна. Ако не възпитаваме младото поколение, след известно време няма да има никой в концертните зали“, заяви Иво Венков, който е професор по оркестрово дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия. 
Според него 
възпитателното в началото може да бъде и организирано, а не да се разчита на евентуален личен интерес
който особено в детска възраст е практически невъзможно да се прояви. 
„Няма нищо лошо, ако организираш ученически клас да отиде на опера, на симфоничен концерт, на образователен концерт, ако децата се докоснат до музикални инструменти - например до флейта, тромбон. Така можеш да ги „заразиш“ с изкуството от малки. Ако инвестираш, ти ще имаш. Ако децата участват в този живот, те ще бъдат част от него. В противен случай няма никакъв шанс“, обясни маестрото. 
По думите му ситуацията в момента е съвсем различна - сега е много по-лесно да манипулираш и да водиш едно стадо, което не разбира и няма желание. 
Ако един народ няма култура, той няма нищо
„А кога човек няма желание - тогава, когато основните му потребности са сведени до потребителските. Той няма нужда да твори. А творчеството е единственото нещо, което човек създава, и е най-красивото - няма значение дали ще рисува, дали ще прави музика, скулптура, или ще пише стихове. Ако хората творят, те мислят. Ние трябва да инвестираме в изкуството, което най-много ни доближава до божественото. Ако един народ няма култура, той няма нищо“, казва диригентът. 
По думите му, за да се напълнят концертните зали с хора, е нужно и благородство. Венков даде пример, че пенсионираните професионални музиканти, които цял живот са създавали изкуство, трябва да имат безплатен достъп до концерти. Отделно, билетите за деца трябва да са на символична цена. 
„Работещите нека си купят билет на реалната стойност. Има трикове, но те не са интересни, защото културата е на последно място. Първото нещо, което беше изрязано по време на пандемията, беше културата. Явно този вирус много харесва класическата музика, театралните представления, изложбите. Ако бяха затворили големите хранителни магазини, щеше да стане война. Най-лесно е да махнем културата. Като махнем културата, какво му трябва на човек. Той е потребител - трябва да се нахрани, да се наспи и още две-три други неща“, обяснява маестрото. 
Войната е най-тъжното нещо, което човек може да допусне
В отговор на въпрос дали в тези времена на пандемия и военни действия универсалният език на класическата музика може да помогне за връщане към нормалността, Венков казва, че войната е най-тъжното нещо, което човек може да допусне. 
„Каквато и да е силата на музиката, тя би могла да помогне в известна степен, но не мисля, че е способна да накара някой човек да забрави загубата на любим, на близък, на дете, на родител. Бихме могли да дадем всичко от себе си, но истината е много болезнена“, заяви маестрото. 
Днес творецът е борец
По думите му днес творецът е борец. 
„Борим се с един свят, в който е много трудно. Всичко, изграждано с години, беше разрушено по време на пандемията. На никого не му е лесно. Много е трудно да си творец“, каза Иво Венков. 
Венков споделя, че е израснал в Русе и за него международният фестивал „Мартенски музикални дни“ е нещо много специално. 
„Той е част от живота ми. Още като малък съм ходил на фестивала. Честно казано, в началото беше малко по задължение. След това за мен се превърна в място, където човек споделя творчески идеи и опит. Не си представям Русе и България без „Мартенски музикални дни“, заяви Венков. 
Професорът по оркестрово дирижиране коментира още, че колаборацията между класическата и комерсиалната музика, за да достига до повече хора, не е излишна, но трябва да се прави с вкус. 
„Няма нищо лошо в нея, но е въпрос на персонални усещания. Хубаво е да я има, но да не се прекалява. Класическата музика за мен е най-многоцветната музика“, обясни Венков. 
На въпрос как вижда днешния и утрешния свят, маестрото споделя, че, за съжаление, хората не се справят много добре в последно време. 
„За мен има една част от човешкото общество, която иска да владее всичко и да командва. Да, но какво му трябва на човек - една лъжица, една паница и едно легло. Смятам, че можем да живеем много по-добре. Оптимист съм. Независимо колко те мачкат, винаги грее слънце. Колкото и да е мрачно, над облаците винаги грее слънце“, заяви музикантът.