70% от подадените жалби до Комисията за защита на потребителите (КЗП) са разрешени в полза на гражданите. От началото на годината сигналите на недоволни граждани са близо 13 600. 
Традиционно 40% от оплакванията са срещу мобилни оператори, 21% за рекламации на техника и битови уреди и 20% заради енергийни и ВиК оператори. Към 10 на сто от жалбите са по повод дейността на онлайн търговци, показват данните на Комисията.
От началото на годината КЗП е направила над 6 хил. проверки в туристически обекти. Съставени са 537 акта, а 107 обекта са временно затворени заради измами с категоризацията.
По Черноморието са проверени близо 2400 туристически обекта, като нарушения има в 6 до 8% от случаите. Затворени са временно 13 обекта без категоризация. 
 Обичайните нарушения по морето са липса на менюта в заведенията, разминаване между категория и предоставяни услуги, липса на ценоразпис за нощувките и предоставяните услуги от хотелите, липса на задължителна информация в договорите за организирани туристически пътувания.
През лятото Комисията е забранила 30 нелоялни туристически практики. Пример за такъв случай е къща за гости, която се е представяла за семеен хотел, или пък заведение, в което цените на касовата бележка били по-високи от тези в менюто. Туроператор пък обещал да настани туристи в тризвезден хотел, а те се озовали в бунгало. Имало случаи на разредени напитки или пък такива, при които съставът показва ниско качество. 
През септември КЗП ще проверява стоките за ученици и продажбите на зимни гуми за автомобилите.