Единственият производител на локомотиви у нас - русенската „Експрес Сервиз“, ще открие официално разширение на завода си в района на „Образцов чифлик“, съобщиха от компанията. Церемонията по откриване на новото депо за ремонт на локомотиви е насрочена за 1 септември. На нея ще присъства кметът на Русе Пламен Стоилов.
„Експрес Сервиз“ ООД е собственик на единствения в България специализиран завод за ремонт и производство на локомотиви. Разполага с най-съвременното оборудване и квалифициран персонал за ремонт на всички видове електрически и дизелови локомотиви и мотрисни влакове. Преди години дружеството построи завода си на зелено в района на „Образцов чифлик“, където закупи бившето жп разтоварище за гориво на Летище Русе. По-късно бяха придобити още 19 дка за изграждане на още две депа за ремонт на локомотиви и мотрисни влакове. 
Изграденото на първия етап от инвестицията депо за ремонт на локомотиви е с разгъната площ от 3800 кв.м и позволява едновременен ремонт на 8 локомотива. Общата му стойност е около 5,6 млн. лева и в него ще работят 60 човека.
На втория етап ще бъде изградено и депо за ремонт на електически и дизелови мотрисни влакове. Инвестицията на стойност 7 млн. лева ще позволи едновременен ремонт на 10 локомотива и ще разкрие още 40 работни места. 
„Експрес Сервиз“ стана известна с производството на собствени модели малки маневрени локомотиви с електрически или дизелови двигатели, които в момента работят по депа и гари на почти всички континенти. От 2010 г. фирмата има лиценз за железопътен превозвач.