В няколко поредни кампании Русе бе на челните места по активност в събирането на тонове пластмасови капачки за рециклиране в благотворителната кампания на фондация „Идея в действие“, която обединява грижата за природата с грижата за децата в институциите. Със средствата от предадените капачки фондацията закупува необходими на домовете електроуреди като печки и перални.
Оказва се обаче, че въпреки ентусиазма на стотиците граждани, институции, клубове, заведения и фирми, в крайдунавския град вече няма събирателни пунктове. Освен това от 1 октомври фирмата, която месеци наред за своя сметка транспортираше събраните в Русе капачки до Пловдив за рециклиране, вече няма възможност да се включва в благотворителната кампания. Така на практика желаещите да дадат своя принос за зелената благотворителна кауза и да засвидетелстват подкрепа за децата и младежите от домовете, остават с вързани ръце. 
Намирането на транспорт всъщност е най-голямото затруднение на фондация „Идея в действие“, като това неминуемо оказва влияние и върху количеството събрани тонове капачки, с които се даряват електроуреди за домовете с деца. Затова всеки, който има път до София и Пловдив, може да се включи в благотворителната кампания и да извози събраните капачки. 
Желаещите да станат част от зелената инициатива могат да намерят повече информация на сайта: http://ideainaction.net/, както и във Фейсбук: //www.facebook.com/IdeaInAction/?fref=nf