Ало измамниците зарязаха бабите и се насочиха към високообразовани жертви, които владеят чужди езици. За новата схема предупреждават от полицията в Търново, където вече работят по три случая с мъже от старопрестолния град, "изгорели" с между 60 евро и 200 лв. 

Мошениците се представят за шефове в полицията, прокуратурата или съда под предлог, че институцията се нуждае от преводач за разпит на задържан чужденец. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на жертвите, като подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера - стационарни или мобилни. 

Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици, поясниха криминалисти. Авторитетен глас обяснява на жертвата на телефонната измама, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. 

Впоследствие доверяват, че "задържаният" чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят наивника да закупи такъв. Карат го да им диктува номера с обещанието, че парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Оплетените в мрежите на "ало" мафията се въвеждат допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая.

Те обещават голяма сума пари за услугите, след като всичко приключи, но към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно естество. Мнимите юристи обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, жертвата е молена да изпрати определена сума пари чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава. 

Засега е установено, че обажданията са от сръбски номера и не могат да бъдат проследени.