Между 7 и 30 септември ще продължи раздаването на храни за социални слаби в Русе. Както и досега, продуктите ще се раздават от БЧК на ул.“Потсдам“, в сградата на бившия хлебозавод. 
Това е вторият транш от хранителните продуктите по Оперативната програма на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Освен хората, които са получавали помощи за отопление през миналия отоплителен сезон, право на пакети хранителни продукти имат и лица и семейства, които са пострадали при бедствия и аварии.
Пакетите ще тежат около 15 килограма, съобщават от Агенцията за социално подпомагане /АСП/. В тях ще бъдат включени 14 продукта - ориз, булгур, лютеница, доматено пюре, зелен грах, гювеч, нектар, птичи пастет, скумрия в доматен сос, зрял фасул, пчелен мед, локум, обикновени бисквити и вафли. 
„Над 3000 човека в Русе имат право на помощта, а за областта броят им е над 6000. Имаме създадена организация за раздaването на храните, като на 31 август очакваме да ни бъде доставен и последният продукт, който да разнесем по общините и да сме напълно готови“, обясни за „Утро“ директорът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов.
Той посочи, че за съжаление на социално слабите тази година в пакета няма да бъдат включени желаните и търсени от тях олио и захар. Причината била в обществената поръчка за тези храни, която създала проблеми, а накрая фирмите се отказали да участват в нея заради заложените условия.
В началото на годината по време на първия транш бяха раздадени 5 продукта - брашно, спагети, компот, конфитюр и леща.
Подпомагане ще се извърши и в останалите общини на територията на Русенска област. От 1 септември започва акцията в Иваново, където храните ще се раздават в сградата на БКС на ул.“Митко Палаузов“1А и в Сливо поле - в село Бабово на ул.“Марин Павлов“12.
От 2 септември пакетите ще могат да получат и жителите на Борово. Храните ше се раздават в Дневния център за възрастни хора „Детелина“ на ул.“Първи май“2. Също от 2-ри акцията стартира в Бяла на ул.“Екзарх Йосиф I“5 и в Две могили в общинското предприятие „Обществено хранене“ на ул.“Св.св.Кирил и Методий“16. Във Ветово пакетите ще се раздават от 7 септември на ул.“Иван Вазов“7. От 7-ми започва и акцията в Ценово на ул.“Цар Освободител“72. 
Независимо от различната начална дата, крайният срок за получаване на хранителните помощи е един и същ - 30 септември, става ясно от графика на социалната служба.