През септември по русенската телевизия TVN ще стартира ново седмично предаване - „Тяга“. Както подсказва заглавието му, във фокуса му ще бъдат бързите автомобили с много конски сили, мощните мотори и яките джипове. Екипът му си поставя изключително амбициозната задача да тества в реални условия, да погледне отвън и отвътре и да направи нужните сметки, така че да провери дали рекламата е истина или на клиента се обещават нереални неща. И това да стане първото мотопредаване, което е изцяло съобразено с интересните неща за българската публика и помага на обикновения човек да получи най-добрата сделка.
С тази твърде амбициозна и изненадваща за мащабите на местна телевизия задача се е заел много амбициозният и
 изненадващ водещ на предаването - собственикът на „Нетуоркс България“ и TVN Свилен Максимов. 
Предприемачът, изградил русенския кабелен оператор от нулата, отдавна е известен със страстта си към бързите автомобили. В последните години той се изявява активно в офроуда - освен редовен състезател, е и организатор и спонсор на състезание с мощни джипове, което се провежда всяка година през ноември край Русе. Сега с новото предаване „Тяга“ той само поема поредното предизвикателство в област, в която е сред най-компетентните.
Свилен Максимов всъщност не е без опит във воденето пред публика. Преди години той се изявяваше като диджей и знае как да поддържа интереса на зрителите силен. Признава обаче, че да се впусне в това начинание, не е било точно първоначалната му идея. „Не намерихме подходящия водещ - човек, когото техниката, скоростта и мощността вдъхновяват. Ако някой иска да се пробва, е добре дошъл - просто да ми пише във Фейсбук страницата на предаването. Но да е наясно, че трябва да има бензин в кръвта“, казва Максимов. Нещо като самия него, защото той е сякаш винаги зареден с гориво и енергия и открай време е свикнал да живее само на пределна скорост.
Обичам предизвикателствата, ситуациите, в които си сам и трябва да се справиш.
Офроудът е едно от тези предизвикателства и затова ми харесва. Има много общо с бизнеса, където също постоянно има някакви препятствия за преодоляване, обяснява Свилен. 
С офроуд той започва да се занимава преди 8-9 години, може да се каже случайно. В една голяма зима с много сняг всички пътища са затрупани и доставчикът на интернет и телевизия „Нетуоркс България“ се оказва с вързани ръце - на много места кабели са скъсани от снега и вятъра, клиентите се оплакват, а техниците на фирмата няма как да стигнат до тях. Максимов се ядосва, отива до най-близката автокъща и купува първия мернал се пред очите му високопроходим джип - случва се „Чероки“. Подкарва го, както е още без номера и регистрация - клиентите са на първо място. При всички проблеми по пътищата тогава обаче на пътните полицаи не им е до него и му се разминава без глоба. 
С новото „Чероки“ започва да излиза събота-неделя с приятели. Един от тях го навива да се пуснат с джиповете в някое рали и така се почва. През 2010 г. организира първото издание на „Нетуоркс Офроуд“ край Пиргово. Оттогава не пропуска и спонсорира по едно състезание годишно - обикновено през ноември по баирите в Средна кула. Не му излиза евтино - за подготовка на трасета, застраховки и т.н. дава всеки път по 70 хил. лева. Но казва, че си заслужава.
Според Максимов обаче 
офроудът не е спорт за богати, а за ентусиасти.
За хора с любов към мощните машини. Затова има много участници в състезанията, които не са чак толкова състоятелни и дават последните си левчета, за да стегнат машината си за старта. Някои се пускат само в първия клас рали рейд - бързо каране в немного пресечена местност със скорост 150-160 км/ч. Вторият клас е трофи - трасе по силно пресечена местност с високопроходими машини. А третият най-труден - експерт трофи, с 1 км отчайващи препятствия за преодоляване.
 В Русе Максимов провежда и трите, с помощта на добре известния в тези среди Атанас Арабаджиев (Наско Алармата). Тук като организатор на състезанието не участва, но стартира на други. Кефи го преборването, преодоляването на трудности и препятствия. В офроуда машините често закъсват, на баирите се обръщат. Затова неизменен атрибут на джиповете е лебедката. Като не можеш да изкачиш някое много стръмно препятствие - закачаш въжето горе и се издърпваш. Същата техниката се прилага, ако да речем колата полегне на една страна - обръщаш я с лебедката. Естествено трябва да изчислиш добре къде да я закачиш, под какъв ъгъл. Нещо обичайно в този екстремен спорт.
Джипът често се обръща, катастрофите са обичайни
но според Максимов не са опасни. Със своето „Чероки“ той е закъсвал неведнъж. Обръщал го е с колелетата нагоре. На състезание в Бреслау се забива в едно дърво. Колите обаче са предостатъчно обезопасени. Цялото купе е стоманена клетка, която не може да се смачка или счупи, обезопасяването е с пет- или шестточкови колани като на състезателните автомобили. Но силните усещания не липсват. „Висял съм от външната страна на скала, опитваш да се изкачиш и не става, трябва да се изтеглиш с лебедката“, спомня си Свилен. При все това твърди, че офроудът с джипове не е нещо толкова рисковано, колкото изглежда за непознатия зрител отстрани. 
И опитът му като че потвърждава тази теза, тъй като най-опасният за него инцидент се случва не по време на рали, а в спокойния му дом.
Среща смъртта не на пистата, а на покрива на къщата си в Червена вода.
Лоша шега този път му изиграва навикът да върши всичко сам. По Коледа миналата година се качва на покрива да оправя климатика, подхлъзва се и пада отгоре. Следват три дни в кома, операции на разкъсани бял дроб и артерия на диафрагмата. В крайна сметка изважда късмет и напълно се възстановява.
„Ходих до портата на Свети Петър, но не можах да вляза и се върнах“, шегува се Максимов. И показва със смях връчената му от колегите грамота за „Скок на годината“. Но признава, че инцидентът му е повлиял и обичайните ежедневни проблеми вече му се струват малки и нямащи никакво значение. 
Въпреки срещата със смъртта, той не възнамерява да се отказва нито от участия в състезания, нито от организирането им. И знае защо го прави.
Искам хората да изразходват агресията си извън пътя, а не на него
Защото в последно време тези инциденти много зачестиха. Нека повече млади хора да се занимават с офроуд и да се възпитават в спортен дух, да използват тук адреналина си. В борба с пътя, с трудния терен, с природата, а не с друг човек срещу себе си. Това е моята цел, казва Свилен Максимов. 
За новите стартове той вече има нов боен другар - старото „Чероки“ излиза в заслужена пенсия и е заменено от друг на същата марка - този път „Гранд Чероки“. Боядисан в оранжев нетуоркски цвят и кръстен с нежното име „Портокалчо“. 
Взел си е и джип за работа „Вранглер“ - с него другата седмица тръгва на проверка на трасе до Букурещ, където „Нетуоркс“ има да полага подземен кабел през стари лозя.