Промените във формата на Шампионската лига от сезон 2018/19 вече са факт, след като бяха публикувани на сайта на UEFA. Както се очакваше, те облагодетелстват изцяло клубовете от четирите водещи първенства в Европа.

Занапред Испания, Германия, Англия и Италия ще имат по четири гарантирани места директно в груповата фаза на турнира. При сегашната схема четвъртият представител на първите три държави трябва да премине през плейофите, докато Серия "А" има само два сигурни тима, съобщи bTV.

Така на практика четирите страни ще излъчват половината участници в групите. А битката за останалите 16 позиции ще бъде свирепа, особено за тимовете от държави като България.

Сред останалите нововъведения е гарантираното място в групите на победителя от Лига Европа, който сега минава през плейофи. Освен това ще се взема предвид единствено клубният, а не националния коефициент (освен в случаите, когато разликата е по-голяма от 20% в полза на националния).

От значение ще се окажат и историческите успехи, които ще бъдат калкулирани към коефициента - ще се добавят точки при спечелени титли в миналото. Финансовите бонуси за отборите ще скочат значително - както в Шампионската лига, така и в Лига Европа.

Планира се и нещо революционно - определени клубове с глобално влияние и огромна фенска маса също да получават гарантирано място. Точната формула обаче ще бъде дискусирана през следващите седмици. Колоси като "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Интер" и "Милан" например няма да участват в настоящото издание на надпреварата, след като се представиха слабо във вътрешните си първенства през изминалия сезон.

Очаква се детайлите да станат ясни в средата на септември. Със споразумението се слага край на заплахите на грандовете да се отцепят в собствена лига.