Няма никакви доказателства, които да подкрепят осъждането на 41-годишната Виолета Еленска за това, че е родила седнала на тоалетната чиния в дома си и е искала новороденото й момиченце да се удави. Нещо повече - няма защо да не се приемат за достоверни обясненията на майката, че всъщност тя въобще не е подозирала, че е бременна и ражда. Това накратко казва в мотивите към присъдата си от 9 юни тричленен дамски състав на Русенския окръжен съд, който на втора инстанция оправда обвинената в убийство на новородената си рожба Виолета. Магистратите прецениха, че нейната примитивна личност няма как да е опитала да измисли сложна схема за прикриване на убийството на нежеланото бебе. Второинстанционният съд дори обърна внимание, че е съвсем логично Виолета да е мислела, че е подута заради редовните си алергии, а не бременна, макар Районният съд на първа инстанция да зачеркна тази версия като абсолютно неправдоподобна и нелогична. Впрочем отново дамски състав на първа инстанция наказа Виолета навръх 8 март на 2 години и половина затвор. За това наказание докрай ще се бори и прокуратурата, тъй като финална дума по казуса ще има Върховният касационен съд.
Фрапантният невиждан и нечуван случай е от 27 март 2014 година, когато към полунощ Виолета получила неистови болки, докато спяла. Помислила, че й се ходи до тоалетна, но от спазмите, които се оказали контракции, не можела да помръдне и съпругът й Стефан й помогнал да стигне до банята. Там тя се затворила и само тя знае какво се е случило. Отвреме-навреме говорела с мъжа си през вратата, като първо му казала, че някакви води се плиснали от нея, а по-късно нещо паднало и почувствала голямо облекчение. По някое време предположила, че прави спонтанен аборт, макар досега мисълта, че е бременна въобще да не я е спохождала.
Докато се напъвала и стенела, съпругът й непрекъснато звънял на Спешна помощ като първоначално обяснявал, че Виолета има тежки болки, а впоследствие предположил, че прави спонтанен аборт. Дошлият на място екип заварил пълна почти до ръба тоалетна чиния с кръв и течност, плуващо по лице бебе и плацента, запушила канала. Новороденото момиченце било родено здраво, без увреждания и аномалии, но след 3-5 минути живот се удавило, тъй като нямало кой да го спаси. Спешният медик дори посочил, че самият телефонен разговор със Стефан е бил крайно странен и неадекватен, а на такова чудо досега не е била свидетел. Съдебният лекар пък предположил, че след раждането някой е пуснал водата на тоалетната и затова сифонът се е запушил.
Затова прокуратурата прецени, че родилката е искала да убие новородената си рожба и я предаде на съд. Засега обаче мненията на съдебните състави са на двете противоположности - единият я наказа на затвор, а другият я оправда напълно.
Впрочем 41-годишната жена имала и друго дете - 9-годишен син, който също била родила по естествен път. Твърди обаче, че въпреки че веднъж е давала живот, през ум не й минавало, че отново чака бебе. Напълняването и липсата на менструален цикъл отдавала на алергичните си реакции, които се отключвали от всевъзможни неща. А за лекар, камо ли гинеколог, Виолета не искала и да чуе - имала панически страх от медици и лекарства, затова не припарвала до болници и докторски кабинети. Не била проследявала нито първата си бременност, нито третата, за която впрочем също научила случайно. Тя обаче завършила благополучно, за разлика от втората, и Виолета е майка на момченце на година и половина. Отделно била необщителна и ограничавала контактите си само в семейството.