Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж предупреди, че сайтът ще публикува нови разкрития за кандидата на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън, които могат да се окажат значими за предизборната надпревара.

В интервю за американския телевизионен канал „Фокс нюз“ Асанж, който от 2012 г. се укрива в еквадорското посолство в Лондон, заяви, че в момента сътрудниците на сайта преглеждат хиляди страници материал. Той представлява множество документи от различни институции, свързани с предизборната кампания.

По думите на австралиеца документите ще бъдат публикувани преди деня на изборите 8 ноември.

На въпрос дали данните биха могли да променят гласуването Асанж отговори, че при всички случаи те са значими и успехът им ще зависи от това как ще се разпространят сред обществеността и медиите.

Преди провеждането на конгреса на Демократическата партия миналия месец „Уикилийкс“ публикува 20 000 имейла, от които стана ясно, че ръководството на партията умишлено е пренебрегвало кампанията на Бърни Сандърс за сметка на тази на Хилари Клинтън. Това доведе до оставката на лидера на партията Деби Васерман-Шулц.

„В случая с разкритията на Демократическата партия ние се опитахме възможно най-бързо да ги публикуваме преди конгреса, тъй като хората имат право да разберат кого номинират“, каза още Асанж. „Същото е валидно и тук, при американския изборен процес“, допълни той.

Наскоро основателят на „Уикилийкс“ отбеляза началото на своята пета година в еквадорското посолство в британската столица, където се укрива в опит да избегне екстрадиране в Швеция заради обвинения в изнасилване.