49-годишният позалязъл в последните години строителен предприемач и солиден бизнесмен Виктор Епщайн бе на прага да се сдобие с трета присъда. След наказанията за поискан подкуп в качеството на общински съветник и причинена смърт на двама души в катастрофа, известният като Виктор Дафа стигна до съд за пране на пари и укриване на данъци. Според обвинението политикът с бурна кариера през 2009 година е спестил на държавната хазна ДДС и корпоративен данък за 2 417 272 лева между 1 януари 2005 и 15 юни 2009 година. Отделно е изпрал 3 072 821 лева. За всичко това той направи пълни самопризнания и предпочете делото срещу него да се реши набързо, а не по каналния ред, с което всъщност обикновено се постига снизхождение и облекчена присъда. За престъпленията прокуратурата и защитата на Епщайн си бяха стиснали ръцете бизнесменът да бъде наказан с 2 години затвор при общ режим. С малка подробност - тъй като погазванията на закона са извършени в период, в който срещу Дафа е имало издадени 2 други присъди, то всичките му наказания, включително и сегашното, щяха да се групират в едно общо - най-тежкото. И така той щеше да получи 2 години затвор, които обаче вече е излежал по предишна присъда - за зверската катастрофа на магистрала „Хемус“ през ноември 2008 година. С други думи, маститият предприемач щеше да се води осъден на хартия за прането на пари и укритите данъци, но реално нямаше да понесе наказание, нито отново да прекрачи прага на затвора. До този развой на събитията обаче засега не се стигна, тъй като състав на Русенския окръжен съд не одобри постигнатото споразумение и върна делото обратно на прокуратурата.
Част от споразумението противоречи на закона, а обвинението страда от недостатъци
посочи в съдебна зала съдията. Причината - изтъкнати са множество финансови операции и сделки, които са извършвани и са обект на престъпление, но не е посочена имуществената им стойност. Така не може да се установи връзката между имуществото, което е обект на пране на пари и укриването на данъци, мотивира се съдът. Освен това посочи и че през същия период Епщайн е бил осъден за две други престъпления и сметна, че за усложнената му престъпна дейност договореното наказание от 2 години общ затвор на практика няма да бъде изтърпяно и той няма да получи реална присъда.
Всъщност самият Епщайн и защитата му са на тезата, че той вече е реабилитиран и се води неосъждан. От друга страна обаче, съдебна реабилитация му е отказана, именно защото от активния му престъпен период има още неприключили дела. За укриването на данъци и прането на пари Дафа е имал съучастник, който също е обвиняем по делото. Той обаче не е направил самопризнания като Епщайн и е решил, че иска казусът срещу него да протече по стандартния съдебен ред с обичайните заседания, разпити на свидетели и събиране на доказателства. Всъщност по такъв начин вероятно ще премине и делото срещу Дафа.
Дали обаче със съдебната есен ще се завърне позабравеният герой, предстои тепърва да стане ясно. Дотогава прокуратурата има още един опит да внесе договореното споразумение с искането съдът да го одобри. Което дава възможност друг съдебен състав да прецени, че двете години затвор са справедливо и правилно наказание и от втория път Епщайн да се сдобие с окончателна присъда. Ако и втори съдия обаче прецени, че договореното наказание е незаконно, процесът ще стартира по каналния ред.
Разкривал банкови сметки на десетки хора без тяхното знание и теглил лихвите им
В това се корени обвинението срещу Епщайн по отношение на прането на пари. По документи той бил техен пълномощник и по този начин успявал да управлява спестяванията им в банките.
Данъчните престъпления известният бизнесмен извършвал чрез своята фирма „Вулкан“, която през годините претърпя различни промени в наименованието си и към нея бяха добавяни букви и символи. Именно с нея той предизвика строителен бум в недалечното минало и извиси няколко големи блока предимно в района на Русенския университет.
Актуална справка в Търговския регистър показва, че Епщайн към момента е собственик на регистрираната в София „Дав-Виктор Епщайн“ ЕООД, която се занимава с търговия на селскостопанска продукция, производство на хляб и сладки и експлоатиране на заведения. Неин праводател е заличеният търговец „Вулкан-В.С.“ ЕООД, която всъщност е в ликвидация. Заличени са и други негови дружества като например „Дав-Виктор Симонов“ ЕООД, чийто правоприемник е функциониращата „Дафи-Виктор Симонов“ ЕООД. И тази фирма е регистрирана на същия софийски адрес и се занимава с търговия и ресторантьорство. Заличени са още „Вулкан В.Е.“ ЕООД и „Дав“ ЕООД. Функционират обаче „Магнит ММ“ и „Дафи-Виктор Епщайн“ ЕООД.
Култовият строителен предприемач и собственик на вървежното преди време кафене „Папагала“
сякаш се беше покрил в последните години и името му не се чуваше. През 2011 година той изтърпя двегодишната си ефективна присъда за катастрофата, която причини край Провадия на магистралата за Варна, при която загинаха спътникът му Вихрен Петров и д-р Ася Матева, която е пътувала в другата кола. Той се споразумя с прокуратурата във Варна какво наказание да изтърпи, като направи пълни самопризнания. Според обвинението през ноември 2008 година тогавашният общински съветник е карал своя „Мерцедес“ с близо 210 км/ч. От високата скорост се откъснали отломки от протектора на задната лява гума на автомобила. Тогава бизнесменът натиснал спирачките, но загубил контрол над колата и се ударил челно в друг автомобил. След удара със сериозни контузии, счупени тазови, бедрени кости и други фрактури бяха двете момичета, които пътували с Епщайн и съпругът на загиналата лекарка от Шумен. Освен със затвор, тогава Епщайн бе осъден да стои 3 години без шофьорска книжка и да плати 50 000 лева обезщетения на загиналите и пострадалите след зверския удар.
По време на разследването на делото за катастрофата на автомагистрала „Хемус“, името на Епщайн отново влезе в общественото полезрение с още по-голям скандал - заради поискан подкуп. На 10 юни 2009 година като общински съветник, заедно със своите колеги от група „Развитие“ Тодор Тодоров, който бе и съдебен заседател, и Николай Станчев, Дафа бе задържан. Причината - маститият бизнесмен поискал пари от човек, който искал да строи, но му трябвало разрешение. Разрешението пък идвало след благословията на общинския съвет. И тъй като Дафа бил навътре и в строителството, и в местната власт, имал възможност да урежда подобни неща и да влияе на колегите си съветници да гласуват както той иска.
Всъщност изнудването за подкупа продължило десетина дни - от 1 до 10 юни. През всичките дни близките на Епщайн или се срещали, или разговаряли по телефона с човека в нужда и му обяснявали, че Дафа е човекът, който може да уреди всичко. Трябвало обаче стимул - така по време на някои от срещите се прокраднало искането за даване на 30 000 лева. Така всеки от общинските съветници щял да намаже по около 1000 лева и да усети мотив защо е гласувал по „правилния“ начин. Схемата пък изобщо не била новоизмислена, а напротив - на всяка сесия имало подобни случаи. Но тъй като човекът заявил, че сумата е непосилна за него, мизата паднала на общо 15 000 лева. Всички тези пазарлъци били записвани от изнудвания с диктофон, без общинските съветници да знаели. На 10 юни той успял да събере 5400 евро и 70 лева или общо 10 600 лева, отишъл в полицията, където банкнотите били описани и по-късно се срещнал с Тодоров и Станчев. Съветниците грабнали плика с парите и след като запалили своя „Мерцедес“ с идеята да потеглят, колата била обградена от полицаи. 
За злоупотребата със служебно положение, изнудването и получения подкуп, тримата общински съветници стигнаха до съд в края на 2009 година. Първоначално Епщайн поиска да се споразумее с прокуратурата какво наказание да получи, но до договорка така и не се стигна. Вместо това делото срещу него влезе в съда, но премина по съкратения ред - без разпити на свидетели, събиране на нови доказателства и протяжни заседания. Така Дафа се сдоби с 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок, 10 000 лева глоба и забрана да работи като общински съветник.