Процедура за изтегляне от пазара на 3300 тона плодове и зеленчуци открива ДФ „Земеделие“ по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. За целта фермерите ще получат финансови компенсации от Европейския съюз. 
Министерската заповед е свързана с прилагането на компенсаторните механизми за покриване на щетите от руското ембарго. Тази схема се прилага от 2014 г., като общо на основните производители се отпускат 165 милиона евро. За количества до 3000 тона от един или повече от допустимите продукти предвидените мерки се прилагат за всяка държава членка на ЕС, включително и България.
Общото количество праскови и нектарини, което може да бъде изкупено тази година, е за 300 тона плюс още 3 хил. тона за домати и друг вид плодове и зеленчуци.
Заявления за това изтегляне от пазара могат да подават производители на домати, моркови, зеле, сладки пиперки, карфиол, краставици, корнишони, гъби от вида Agaricus, ябълки, круши, малини, десертно грозде, праскови, нектарини, сливи и череши.