На 30 август на сцената на Летния театър в Русе ще излезе една от любимите български групи - „Тоника СВ“. Петимата певци - Ваня, Ралица, Милица, Драго и Тео и, разбира се, композиторът Стефан Диомов, отново са заедно, и ще изпълнят хитовете, които вече повече от 30 години пеят всички. Групата е създадена през 1980 г. към тогавашния Ансамбъл на Строителните войски, откъдето е и съкращението СВ в името й. Още следващата година в тв конкурса „Мелодия на годината“ печелят първо място с хита „Приятели“ и второ - с другия си хит „Един неразделен клас“. Успехите ги съпътстват през годините, българите пеят с тях „Как си, приятелко“ и „Люлякови нощи“. През 1991 г. обаче заради икономическите проблеми в страната „Тоника СВ“ се разпуска с обещанието да се съберат в по-добри времена. И днес наистина отново са заедно и ще пеят пред русенци.

- За първи път от 20 години и след юбилейния концерт на Стефан Диомов „Тоника СВ“ ще се срещне със своята публика в страната. С какво настроение очаквате тези концерти?
Стефан Диомов: Очаквам тези концерти с радост и мъничко страх. 
Радост, защото мислех, че голяма част от песните на „Тоника СВ“ са безвъзвратно забравени. Оказа се, че това не е така. Вече повече от година реализираме концерти в големи зали - Бургас, Варна, Зала 1 на НДК... И навсякъде публиката пее по-силно от нас, получава се невероятна атмосфера. 
А страх - заради сложното техническо обезпечаване. Надявам се всичко да е наред...
Милица: През всичките тези години ние всъщност не сме се разделяли с публиката, но сега ще се срещнем отново в оригиналния състав на „Тоника СВ“ - Ваня, Милица, Ралица, Драго и Тео - така, както бяхме избрани на конкурса през 1980 г. Надявам се настроението да е изпълнено с взаимна радост, както през всичките тези години.      
Ваня: Аз лично очаквам тези срещи с огромно нетърпение. Вярно е, че никой от нас не се е разделял с публиката през всичките тези години. Но сега тези срещи ще бъдат специални - заради това, че ние отново сме заедно. Вълнението е голямо и се надявам това да почувства и публиката. 
- Какво ще чуят вашите почитатели по време на предстоящите концерти?
Ралица: По време на тези концерти публиката ще чуе най-големите  хитове на „Тоника СВ“, останали в сърцата на хората - „Приятели“, „Кой ще каже какво е любов“, „Люлякови нощи“, „Един неразделен клас“, „Аз и моето момиче“, „Запази последния танц“, „Здравей, как си, приятелко“.  
Драго: Това са оригиналните хитове на „Тоника СВ“, които станаха любими на публиката през годините.
Стефан Диомов: Програмата ни ще включва повече от 25 песни - само известни заглавия - песните, които ни направиха популярни. Някои от тях ще бъдат с леко променени аранжименти, с по-модерен саунд, но сигурен съм, публиката лесно ще ги разпознае. 
- Всеки от вас през всичките тези години имаше самостоятелни изяви и проекти. Какво е усещането сега да сте отново на една сцена?
Стефан Диомов: Невероятно е! Като че ли се качвам в машина на времето и се връщам в годините, когато създавахме „Тоника СВ“. Най-романтичната част от творческия живот на групата! Бяхме големи ентусиасти, работехме над всеки детайл на песента и като че ли не разбирахме какво става с нас. Осъзнахме го по-късно, защото не е толкова лесно да създадеш песни, които да преживеят десетки години на популярност. Наистина е невероятно отново да споделяш с публиката песни, писани преди повече от 30 години.
Ваня: Отново сме заедно! И сега има хем нещо от ентусиазма на онези първи години, когато започнахме своя път, хем зрялост и мъдрост, която всеки от нас и всички заедно сме трупали през годините. Събрахме се отново заедно преди една година, но не бързахме с концертите. Трябваше ни време, за да пораснем.
Тео: Приятно е. Ще е още по-приятно, ако заедно с нас на сцената има и инструменталисти. Работим по въпроса. Що се отнася до самостоятелните проекти, те също са колективно усилие.  
Ралица: Цял живот съм в „Тоника“, а сърцето ми е в „Тоника СВ“! А усещането е неповторимо - публиката пее с нас всичките ни песни. Това усещане не може да се обясни - може само да се почувства! 
Милица: Разбира се, като група, събрана от соло певци, всеки от нас работи и самостоятелно, но неповторимата палитра от тези гласове прави звуковата картина още по-пъстра и вълшебна. 
- Песните на „Тоника СВ“ през годините станаха част от историята на българската музика и част от живота на всеки българин. С тях се обясняваме в любов и се прощаваме, с тях посрещаме празниците си и по-лесно преодоляваме болките си, срещаме се и се разделяме, отправяме си пожелания и специални послания. Как се печели и как се отстоява такова доверие?
Ваня: Доверие се печели с много и непрекъсната работа и искреност към публиката. Вярно е, че през годините ние изпяхме песни, които станаха част от живота на хората. Те се отъждествяват с героите на нашите текстове, запяват мелодиите, говорят с фрази от текстове на наши песни... Това означава само едно - че сме намерили онези чувства, онези настроения, онези думи и хармонии, които отекват в сърцата на хората. Няма по-голямо удовлетворение за артиста от това. 
Вече поколения ученици се разделят с нашата песен „Един неразделен клас“, поколения влюбени седят прегърнати сърце до сърце в топлите люлякови нощи, поколения приятели тичат край реката чак до мрак...
Милица: Доверието на публиката се печели с любов и искреност! Ние винаги сме се отнасяли към публиката като към близки приятели и това се усеща като емоция в концертните зали. 
- След тези концерти какво планира групата?
Драго: След тези концерти обмисляме следващите за месец септември.
Милица: Както казах, Плевен, Русе и Стара Загора са първите градове на срещите ни с публиката. Живот и здраве, тези срещи ще продължат и в други градове през следващите месеци. Така че, доскоро!
* Интервюто е предоставено от Продуцентска къща „Енифилм“. Заглавието е на редакцията.