Нека сега всички ви завиждат, защото заслугата за бързата организация с кандидатстването е изцяло на етажната собственост. Сега другите, като видят колко хубаво е станало и като решат да се организират, ще трябва да чакат за втория етап на програмата. Тук беше една съборетина, а сега вече е като ново. Браво! Това бяха първите коментари на кмета Пламен Стоилов, след като разгледа първия готов саниран блок по Националната програма за енергийно обновяване - пететажната жилищна сграда с номер 4 в Мартен. С него бяха заместниците му Димитър Наков и Страхил Карапчански, главният архитект Живка Бучуковска, шефът на общинската дирекция „Европейско развитие“ Никола Кибритев и кметът на Мартен Димо Тонев.
Стоилов увери обитателите на 57-те апартамента, че през зимата тепърва ще усетят разликата, като платят сметките си за ток. Очаква се разходите да намалеят с 20-30%. 
Той подчерта, че Русе стои добре сред областните центрове като брой блокове, които се санират или предстои да се санират, като изрази съжалението си от негативната кампания, която попречи в града да има по-рано и повече подадени документи, които да бъдат одобрени от банката за възстановяване и развитие. Тогава различни политически сили умишлено работиха, за да саботират програмата, като подвеждаха гражданите, че ще им бъдат отнети апартаментите и че ще доплащат за извършените дейности, припомни той. Към момента в Община Русе са кандидатствали близо 80 блока за обновяване, а са одобрени 25. 
Това е уникален проект на държавата, който не е правен досега и в който тя подкрепя възстановяването на българските домове. Безпрецедентна е създадената възможност държавата да финансира обновяване на частна собственост у нас. Щастлив съм, че се вдъхва живот на старите сгради, като по този начин променяме облика на блока, на града и на района, коментира Стоилов.
Той пое ангажимент пред жителите на блок 4 да се асфалтират прилежащите улици, да се облагороди междублоковото пространство и да се ремонтира детската площадка.