Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство небесно, в защита на нашия живот и напредък в благочестието на християните.

Това заяви в патриарх Неофит по повод християнския празник - Успението на Пресветата Божия Майка - Голяма Богородица, пред БНТ.

„Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа”, каза патриарх Неофит.

Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския.

За Успение Богородично бе отслужена литургия и в столичния храм „Покров Богородичен”. Вярващи и миряни се поклониха и помолиха пред икона на Божията майка.

Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.