Един от предвестниците на Великата рецесия, който обикновено предизвестява, че банките са на ръба на краха, отново се появи, пише Business Insider. Миналият месец ставката LIBOR (London Interbank Offer Rate), която е един от индикаторите на пазара на кредитиранията на банковия пазар, показа ръст, какъвто не е виждан от първата половина на 2009 година, когато банковият крах беше в самия разгар.В болшинството случаи такъв рязък скок означава, че банките считат кредитирането на финансови учреждения за рисковано, така сигнализират за финансова нестабилност.
 
Business Insider, цитиран от news-front.info, пише, че през 2008 и 2009 години по време на финансовата криза този показател също е показвал съществен ръст.
 
Но, според автора на статията, рано е да се изпада в паника. Наистина, има някаква икономическа нестабилност, предизвикваща увеличение на ставката LIBOR, но това не трябва да вълнува инвеститорите. В края на краищата, ставката все още не е достатъчно висока — по-висока е от по-рано, но нивото не е катастрофално.
 
Независимо от това, че ръстът на ставката LIBOR често предвещава кризисни времена за банковата система, по всяка вероятност сега става дума не за същото, резюмира авторът на статията.
 
LIBOR е средна процентна ставка в междубанковите кредити, предоставяна от банките от Лондонския междубанков пазар на депозитите.
 
От 1985 година  LIBOR се фиксира ежедневно на база на данните, предоставяни от банките, тя се изчислява за 10 валути — американски долар, еврото, фунт стерлинг, австралийски долар, датска крона, новозеландски долар, швейцарски франк, японска йена, шведска крона и канадски долар.