Отбор под името „Локомотив“ /Русе/ участва за последен път в официално първенство на България през 2002 година. За да бъдем изцяло точни, тимът бе записан в шампионата на зоната като „Локомотив-Чикаго“. Шеф на „Чикаго“ беше Венцислав Ангелов-Чикагото, който стана съпрезидент на обединения клуб заедно с покойния Орлин Танов.   
Тогава тимът със старши треньор сегашния председател на Областния футболен съвет Димитър Димитров-Кулеманс спечели убедително промоция за „Б“ група, но парите свършиха. Орлин Танов и Венцислав Ангелов водиха преговори с бизнесмени, които биха могли да поемат „Локомотив“ и да станат негови собственици, но кандидати така и не се намериха. В крайна сметка бе решено отборът да се разпусне. Официалното съобщение за края му излезе на 29 юли 2002 година. 
Сегашният „Локомотив-Русе“ /изписваме името му с тиренце, защото точно така е регистриран в съда/ стана факт след коалиция между бившия „Марисан“ и детско-юношеската школа на ФК „Русе“. Президент на клуба е Петър Петров, един много сериозен и почтен човек, помагал на „Марисан“ и в отминалото първенство на Североизточната дивизия.
С оглед съдебната регистрация на „Локо-Русе“ мнозина биха се задали въпроса по модела с пуническите войни в ЦСКА доколко този клуб може да мине за автентичен. В нашия случай такъв дебат изглежда безсмислен. Важното е, че „Локо“-то, което навремето се радваше на твърдо ядро от немного, но верни привърженици, го има отново. А и със сигурност зрителите на домакинските му мачове ще са доста повече в сравнение с миналата година, когато „Марисан“ играеше в зоната.