Всички пространства в Историческия музей в Русе вече са достъпни за хора с увреждания. От вчера в сградата на пл.“Батенберг“ 3 работи мобилно верижно устройство за транспорт на инвалидни колички. Верижният транспортьор е купен, след като музеят спечели проект за осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти и Агенцията за хора с увреждания отпусна средства.
Верижният транспортьор е внос от Австрия. Товароносимостта му е 200 кг. Създаден е за използване в обществени сгради, където влизат много хора. Роботът е изключително мобилен и е подходящ за използване в закрити и открити пространства. Съоръжението е стабилно и гарантира абсолютна безопасност за посетителите. Транспортьорът се задвижва чрез акумулаторни батерии, затова може да бъде използван, дори когато електрозахранването на сградата е спряно. 
С новата придобивка Историческият музей става напълно достъпен за хората с увреждания. Пред сградата на РИМ е изградена рампа, която осигурява лесен достъп на неподвижни и трудно подвижни хора до първия етаж на музея. Верижният транспортьор пък осигурява възможност за придвижване до втория и приземния етаж.