Втора верижна катастрофа за два дни стана вчера на пътя Русе-Бяла в района на разклона за Пиргово, където тече ремонт. Този път автобус на фирма „Етап“ с 16 пътници по линията Русе-София помете два автомобила, за радост без някой да пострада.
Малко след 10.30 часа „Тойота Версо“ със софийска регистрация излиза от завоя в посока Бяла и шофьорът й спира екстрено заради застинал на място пред него камион. Идващият отзад русенски джип „Мицубиши Паджеро“ също успява да спре, но движещият се след него пътнически автобус няма време да убие скоростта, забива се със сила в багажника на мицубишито, изхвърля го от пътя и се отклонява вляво. Там обаче се задава тежкотоварен камион и за да избегне челния удар, рейсът удря тойотата и размазва лявата й страна.
На място веднага пристигна екип на КАТ, който заедно с работници от ремонтиращата пътя фирма започна да регулира движението, за да не се допусне друг инцидент.
Сигнализацията на ремонта на практика нямаше. Излязохме от завоя и видяхме пред нас спрял камион. Съпругът ми наби спирачки и спря, но аз видях, че зад нас идва засилен автобус и докато му кажа, че ще ни удари, той се заби в багажника и само късметът ни спаси, каза пред „Утро“ пътуващата с мъжа си в тойотата жена.
Според нея поне на 50 метра преди завоя в посока Бяла трябва да има човек с палка, който да сигнализира за намаление на скоростта, защото при нашата дисциплина на пътя само поставените знаци, указващи, че има ремонт на пътя, не помагат.
Не знам как се спасихме. Щом започнахме да намаляваме скоростта, усетихме силен удар в багажника и отхвръкнахме в тревата, каза пътничка в русенското мицубиши, която още не можеше да повярва, че със съпруга си са се отървали без травми. Тя също смята, че движението е било лошо регулирано.
Тези упреци са съвсем логични. Вместо да се броят катастрофите на злополучния завой, достатъчно е един работник с флагче да застане преди, а не след него и да спира трафика при нужда, за да не броим всеки ден катастрофите.
От фирмата изпълнител на ремонта вчера отказаха коментар.