Популярни звезди на шоубизнеса, артисти, лекари и адвокати са сред длъжниците на НАП, които може да получат запор на заплатите и имотите.

Причината е, че те не са платили данъка върху доходите по данъчните си декларации, подадени до края на април, съобщиха данъчните. 21 000 са общо хората, които закъсняват с плащането.

Всички те, включително певците, артистите, лекарите в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП. Данъчните им дават срок за внасяне на парите от 2 седмици.

Ако след напомнянето не постъпи плащане, инспекторите на НАП ще пристъпят към запор на заплати или на имущество за събирането на парите по принудителен път, допълват от НАП.

Общият размер на неплатения до момента данък върху доходите по данъчни декларации на граждани е в размер на 17 млн. лв. заедно с изтеклите лихви.

От НАП отчитат промяна в поведението на гражданите като все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77, 7 процента, то към 30 юни тази година вече достига 83 на сто.